Her yıl aynı senaryo – 'İlaç yok!'

Türkiye geneli ve Kayseri'nin eczanelerinde her yıl bu aylarda aynı senaryo başlıyor: 'İlaç yok!' Gelen ihbarlar neticesinde Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Uğur Nuri Akın ile bir görüşme sağladık. Bakın asıl sebebi neymiş? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Her yıl aynı senaryo – 'İlaç yok!'

Her yılsonu yaklaştığında vatandaşlar eczanelerde ilaç bulma zorluğu yaşıyor. Eczacıların ‘İlaç yok’ yanıtını alan vatandaşlar çareyi eczane eczane gezmekte buluyor. Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Uğur Nuri Akın ‘İlaç yok’ yanıtının sebebini açıkladı.

Eczanelerde ilaç bulamama sorunları baş gösterdi. İlaçlarını almak için eczanenin yolunu tutan vatandaşlar yılın son aylarında aynı senaryoyu yaşıyor. İlaçların kalmadığını, firmaların ilaç göndermediğini ifade eden eczacılara vatandaşlar inanmıyor. Vatandaşlar bu durumda eczacıların ilaçları stokladığını, zamlı fiyattan satmak için ‘İlaç yok’ dedikleri iddiasında bulunuyorlar.

‘Muadil ilaç satmaya çalışıyorlar’

Geçtiğimiz günlerde eczaneye giden G.B.A. muadil ilaç satılmaya çalıştığını ifade ederek, ‘Normalde 2 kutu ilaç almam gerekiyordu. ‘’Bu ilacın diğerini de yarın alsanız olur mu?’’ dediler. Ertesi gün gittiğimde ilaç yok depolarda yokmuş dediler. İki tane ilaç girdiniz bu benim babamın maaşından kesiliyor dediğimde tamam onu bire çevirelim dediler. Onu teke düşürdük dedi kanıtı nerde bilmiyorum düşürdüm dedi sadece Doktorumun söylediği ilacın yanında isterseniz bu ilacı kullanın bu da aynısı dediler. Onun yerine bunu da kullanabilirsin dediği ilacı araştırdığımda beni yanlış ilaca yönlendirdiğini fark ettim’ dedi.

‘Eczane eczane gezdim’

Bir ihbarda E.L.’de geldi. Annesinin ilaçlarını almak için eczaneye giden E.L. ilacı üç eczanede aradığını ifade ederek, ‘Annemin sürekli kullanması gereken bir ilaç için gittim. Eczacı ilacın olmadığını söyledi. Muadil bir ilaç var onu vereyim dedi ama anneme nasıl etki edeceğini bilmediğim için alamadım. 2 eczane daha gezdim ve sadece bir kutu bulabildim. Zam gelecek diye ilaç satmamak ne kadar acı bir durum. Gerçekten tamamen ihtiyaç ürünü olan ilaçlara zam gelecek diye ulaşamıyoruz’ dedi.

Suç firmalarda!

İhbarların ardından Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Uğur Nuri Akın ile bir görüşme sağladık. Akın, eczacıların bu konuyla bir ilgisi olmadığını ifade ederek, ‘Stokçuluk gibi bir durum söz konusu olamaz. Çünkü eczacılar ilacı her durumda satarlar. Sorun şu an firmalarda. Zam gelmediği için firmalar eczanelere ilaç gönderimi sağlamıyorlar. İlaç depolarında ilaç bulunamıyor. Firmalar depolara ilaç göndermiyor. Sabit kur üzerinden ilaç ücreti sunuluyor. Kurlarda yaşanan haraketlilik sonrasında firmalar zam olması için bastırıyor. Fakat henüz kesinleşmiş bir zam haberi gelmedi. Yaşanan sıkıntının farkındayız. En basitinden insülün ilacını bulmakta bile zorlanıyoruz’ dedi.