Heyecanla beklenen Gastronomi Günleri başladı!

Kayseri, mutfak kültürünü tanıtmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Gastronomi Günleri'nde heyecanlı bekleyiş sona erdi. Lezzet dolu bir etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Millet Bahçesi'nde açılış heyecanı yaşandı. Detayalar Kayseri Anadolu Haber'de...

Heyecanla beklenen Gastronomi Günleri başladı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Büyükşehir Belediyesi, Başkan  Memduh Büyükkılıç’ın özel önem verdiği gastronomi dalında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Kreatif Şehirler Ağı Ulusal Listesi’nde yer alan Kayseri’de Gastronomi Günleri’nin ikincisi düzenleniyor.

4-10 Ekim günleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi Etkinlik Alanı’nda gerçekleşecek olan Kayseri Gastronomi Günleri’nin Açılış Töreni’ne Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı  Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, AK Parti Kayseri Milletvekilleri Murat Cahid Cıngı ve S. Bayar Özsoy, Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Volkan Ersun Acar, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek, Tomarza Belediye Başkanı Osman Koç, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.  Fatih Altun, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof.  Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye Aşçılar Federasyonu Genel Başkanı Zeki Açıköz, Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Beyhan, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları, müdürler, oda ve dernek başkanları, ünlü şefler ve gastronomi alanında çalışan yerel işletmeciler katıldı.

Heyecanla beklenen, Gastronomi Günleri başladı!

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan 2’nci Kayseri Gastronomi Günleri Açılış Töreni’nde Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı da mini konser verdi.
Açılış Töreni’nde konuşan Başkan Büyükkılıç, ‘Şeflerimize hoş geldiniz, şeref verdiniz diyorum. Kayseri’miz bu alanda hak ettiği yere taşınmak üzere gayretli çalışmalara ihtiyacı olan bir boyut arz ediyor. Hep beraber bunu sağlama adına el ele, gönül gönüle vermek suretiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz’ dedi.
Büyükkılıç, ticaret ve sanayide önemli bir merkez olan Kayseri’yi turizm bağlamında da daha iyi noktaya taşıma hedeflerinden söz ederek, Erciyes gibi bir değeri, kayak merkeziyle, Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’yle, termal su çalışmalarıyla tüm yıla hitap edecek hale getirme gayretinde olduklarını kaydetti.

‘Mutfak Sanatları Merkezi’mizi Hayata Geçiriyoruz’

Kayseri’nin doğal güzellikleriyle, yeme içme kültürüyle, kültürel alandaki çalışmalarıyla ve tarihi dokusuyla kendisinden söz ettiren bir şehir olduğuna dikkat çeken Başkan Büyükkılıç, ‘Daha fazlasını hak eden bu şehre nasıl hizmet ederizin gayretini sürdürüyoruz. Hemen yanı başımızda Mutfak Sanatları Merkezi’mizi hayata geçiriyoruz. Herkese hitap edecek ortamıyla 6 bin metrekare büyüklüğündeki Mutfak Sanatları Merkezi’mizin kalbini oluşturuyoruz’ diye konuştu.
‘Şehrimize Sahip Çıkmalıyız, Kültürümüze Sahip Çıkmalıyız, Ürünlerimize Sahip Çıkmalıyız’
Büyükkılıç, Kayseri denilince akla sucuk, pastırma ve mantı geldiğini ifade ederek, ‘Şehrimize sahip, çıkmalıyız, kültürümüze sahip çıkmalıyız, ürünlerimize sahip çıkmalıyız’ sözleri ile kadim kentin değerlerine sahip çıkma vurgusu yaptı. 

Heyecanla beklenen, Gastronomi Günleri başladı!

Valilik, ilçe belediyeleri ve odalarla şehri en güzel şekliyle tanıtmayı amaçladıklarını ve bu doğrultuda gayret gösterdiklerini dile getiren Başkan Büyükkılıç, desteklerinden dolayı Kayseri Ticaret Borsası, sucuk üreticileri ve Gastronomi Günleri ana sponsoru Şahin Sucukları firmasına teşekkür etti.
Büyükkılıç, ilçelerin coğrafi işaretli meşhur ürünlerini sayarak, el ele, gönül gönüle her ilçeyi, her bölgeyi tanıtacaklarını söyledi. 

Başkan Büyükkılıç, Kayseri gastronomisinin tarihine dair de bilgiler paylaşarak, Kayseri Gastronomi Günleri sponsor ve katılımcılarına teşekkür etti.

‘Bu Şehir Misafirperver Bir Şehir, Hayırseverler Şehri, Gönül Dostlarının Şehri’

Kayseri’nin büyükşehirlerin konforunu yaşatırken büyükşehirlerin sıkıntısını yaşatmayan bir şehir olduğunun altını çizen Büyükkılıç, ‘Bu şehir yerli ve milli anlayışın şehri, bu şehir stratejik bir şehir. Bu şehir misafirperver bir şehir, hayırseverler şehri, gönül dostlarının şehri’ dedi.
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek de yapılan bu türden tanıtım ve organizasyonların kent turizmi ve ekonomisine büyük katkılar sağladığını vurgulayarak, ‘2023 ile 2024 arasında şehrimize gelen turist sayısında yüz on beş bin artış var. Niye arttı? Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelerini tanıttığı için arttı. O yüzden tanıtımları israf saymayacağız, gelen seslere kulak asmayacağız, bu ili tanıtmaya devam edeceğiz. Bu ili ancak böyle büyütebileceğiz’ ifadelerinde bulundu.

‘İline Sevdalı, İline Âşık’

Büyükkılıç’a kentin gastronomisine katkılarından dolayı teşekkür eden Çiçek, ‘Büyükşehir Belediye Başkanımı özellikle kutluyorum. İline sevdalı, iline âşık, Kayseri’yi bir adım daha nasıl öne geçiririm diye çok büyük mücadele veriyor. Bu Gastronomi Festivalleri de onun iline olan aşkının bir göstergesi, büyüterek devam ediyor. Allah yardımcısı olsun diyorum. Ben de Kayseri Valisi olarak arkadaşlarımla beraber her zaman yanında olduğumuzu ifade ediyorum’ şeklinde konuştu.
AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı ise Kayseri Gastronomi Günleri çatısında lezzetli bir festivalde buluşturduğu için Başkan Büyükkılıç’a teşekkür ederek, konuşmasında zengin mutfak kültürü olan Kayseri’de 40’tan fazla mantı çeşidi olduğunu dile getirdi. Milletvekili Cıngı, Kayseri’nin gelişen turizm sektörü ile Kayseri lezzetlerini kaynaştırmanın önemine işaret etti. Yeme içme noktasında pazarlamanın da önemli olduğunu vurgulayan Cıngı, Başkan Büyükkılıç ile Vali Çiçek’in Kayseri’nin turizm değerlerini ön plana çıkararak tanıtma adına önemli girişimlerde bulunduğunu sözlerine ekledi. Cıngı konuşmasının sonunda, Başkan Büyükkılıç ve Vali Çiçek’e böylesine güzel bir ortam böyle bir imkânı sağladıkları için teşekkür etti.
Konuşmasına ‘Allah birliğimize beraberliğimizi bozmasın. Rabbim devletimize zeval vermesin. Allah kıymetini bilenlerden eylesin’ diyerek başlayan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da Büyükkılıç’ı tebrik etti. Gülsoy, Kayseri’nin sadece ticaret ve sanayisi, tarihi ile değil aynı zamanda damak çatlatan lezzetleri ile öne çıkan nadide kentlerden birisi olduğunu kaydederek, her medeniyetin Kayseri’nin yemek kültürüne katkı sağlayarak zenginleştirdiğini sözlerine ekledi. Kayseri Gastronomi Günleri organizasyonun söz konusu değerleri korumak ve geleceğe taşımak adına önemli bir adım olduğunu dile getiren Gülsoy, emeği geçenlere tüm katkı sağlayanlara da teşekkür ederek Gastronomi Günleri’nin her geçen gün zenginleştiğini ve geliştiğini, şehir ekonomisine katkı sağladığını vurguladı. 

Heyecanla beklenen, Gastronomi Günleri başladı!

‘Burada Dünyanın En Büyük Gastronomi Festivali Yapılabilir’

Belediyelerin bu tarz etkinliklerin arkasında olmasının önemine işaret eden Türkiye Aşçılar Federasyonu Genel Başkanı Zeki Açıköz de ‘Kayseri dışardan çok büyük ve muhteşem görünüyor. Burada dünyanın en büyük gastronomi festivali yapılabilir. Kayseri’de bu potansiyel var’ dedi.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Genel Başkanı Açıköz, Başkan Büyükkılıç’a, Kayseri gastronomisi ile ilgili hizmetlerinden dolayı, aşçılıkta duayen ustalara takdim edilen mesleğin regalyesini takdim ederek, ‘Siz Kayseri’nin gastronomi alanındaki duayenimizsiniz. Türkiye Aşçılar Federasyonu olarak Kayseri bölgemizin regalyesini takıyoruz’ ifadelerini kullandı.
Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir de sanayi ve ticareti şehri olarak bilinen Kayseri’nin 6 bin yıllık geçmişiyle gastronomide de merkez olduğunu vurgulayarak kenti yöresel lezzetleriyle dünyaya tanıtma da bu tür etkinliklerin öneminden söz etti ve etkinlikten dolayı Başkan Büyükkılıç’a teşekkür etti.

Heyecanla beklenen, Gastronomi Günleri başladı!

Açılış konuşmasına ‘Güzel ülkenin güzel insanları, güzel Kayseri’nin güzel insanları’ diye başlayan ünlü Şef Cüneyt Asan, ‘Düşeni kaldıran, ekmeğini paylaşan bir milletten oluşan bu güzel millet, dünyada geçmişinde ne ise geleceğinde de o olacaktır’ diyerek coşku dolu ifadeler kullandı. Birlik ve beraberliğe vurgu yapan Şef Asan, tek derdi ülkesi ve vatanı olduğunu vurgulayarak başlangıcı 868 ve 869 kod numaraları Türkiye üretimi ürünleri alma çağrısında bulundu. Asan, konuşmasının sonunda, Kayseri’nin her anlamda üreten bir şehir olduğunu ve iyi yönetildiğinde çok iyi yerlere gelebileceğini belirterek, süreklilik ile yönetimin değişmeden devam etmesi durumunda da başarıyı yakalayacağını söyledi ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Konuşmaların ardından günün anısına hatıra fotoğrafı çektiren protokol, daha sonra etkinlik alanında bulunan stantları gezerek, Kayseri’nin ikram edilen yöresel lezzetlerinden tattılar.

Heyecanla beklenen, Gastronomi Günleri başladı!