Hiçbir PKK ve HDP'linin ayrılık ve özerklik talepleri kalmadı

Kayseri küçük Millet Meclisi (kMM)'nin aralık ayı toplantısı Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu'nda yapıldı. AK Parti Diyarbakır Milletvekilli Cuma İçten, çözüm süreci ve Alevi konusunda açıklamalarda bulundu.

Hiçbir PKK ve HDP'linin ayrılık ve özerklik talepleri kalmadı

Moderatörlüğünü MAZLUMDER Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş’ın yaptığı Kayseri kMM’de konuşan Cuma İçten, Alevilerle birlikte tüm Türkiye insanının zaman zaman rejim tarafından itelenip ötelendiğini, devletin 2009 yılında başlattığı barış süreci ve milli birlik açılımı ile Aleviler, Sünniler, Romanlar, Kürtler ve diğer toplum kesimleriyle onları rahatlatıcı, eşit vatandaşlar haline getirici çalışmalar başlattığını, Alevilerin taleplerine çözüm bulmak için yapılan çalıştayların da bu amaca yönelik çalışmaları olduğunu belirtti. Alevilerin de kendi aralarında farklı yaklaşımda olanlarının olduğunu bildiren İçten, bunların ortak bir noktada buluşarak taleplerini hükümete iletmelerinin, taleplerinin cevap bulması açısından ve sonuca ulaşması bakımından faydalı olacağını dile getirdi.
Aleviler arasında Alisiz Alevi denen bir kesiminde olduğunu söyleyen İçten, “PKK kadrolarında bu anlayışta olanlar çok. Bu Alevilerin çoğunluğu tarafından tasvip görmedi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tunceli’ye yaptığı ziyaret, burada Alevi Dedeleri ve gençleriyle yaptığı görüşmeler ve Cem Evi ziyareti Alevilerin taleplerini dinleme ve onlara yaklaşım açısından önemli davranışlar. Bunlar alevi açılımı açısından olumlu gelişmeler. 2009’da başlayan milli birlik açılımı ve son yıllarda uygulamaya konulan barış süreci ve çatışmasızlık ortamı ile Güneydoğu ve doğu illerinde artık insan kanı akmaz oldu, asker ve polis şehitler verilmedi, dağda ölümlerin olmuyor. 6-7 Ekim 2014 Kobani olayları bir provokasyon oldu, bunun dışında bölgede kan durması olumlu bir gelişme.” dedi.

Bölgenin tamamının HDP ve PKK’yı destekliyor algısının doğru olmadığını, AK Parti, Hüda Par ve Hak Par oylarının yanında HDP oylarının çok daha az olduğunu HDP’ye oy verenlerinde önemli bir bölümünün mütedeyyin insanlar olduğunu söyleyen Milletvekili İçten, “Türkiye’nin Kürt sorunu diye bir sorunu kalmadı. Ak Parti yaptığı reformlarla Kürtlerin taleplerine cevap verdi ve böylece PKK ve HDP’nin elindeki kozları boşa çıkardı. Artık hiçbir PKK ve HDP’linin ayrılık ve özerklik talepleri kalmadı. PKK içinde çözümden yana olmayan, dış ülkelerden destek bulan bir kesim zaman zaman yol kesme, kimlik sorma, yatırımlara engel olma, şantiye basma gibi provokatif eylemler yaptı. Ak Parti hükümeti aldığı tedbirlerle süreci başarıyla sona erdirmek için büyük bir gayretle çalışmakta olup, yapılan provokasyonlara meydan vermeyecektir. Çözüm sürecinde silahlı mücadelenin sona ermesi konusunda devlet PKK ve HDP’yi muhatap alırken diğer konularda 76 milyon Türkiye insanını muhatap almaktadır. Kayseri halkının da sürece desteği çok önemli.” diye konuştu.