Hızlı trende büyük sürpriz
Kayseri-Yerköy-Ankara hızlı tren projesi rafa kalkabilir. Bunun yerine Ankara-Kırıkkale-Kırşehir-Nevşehir ve Kayseri arasında her 15 dakikada karşılıklı seferlerin yapıldığı 'Kapadokya Treni' projesinin hazırlanarak Cumhurbaşkanı ve Başbakanın onayına sunulduğu ortaya çıktı. 800 milyon dolarlık proje için Türk, Japon ve İspanyol konsorsiyumu teklif bile vermiş.
PROJESİ HAZIRLANMIŞ BİLE!
Kayseri’nin hızlı tren projesinde herkesi şaşkına çevirecek sürpriz gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı. Buna göre, Kayseri-Yerköy-Yozgat-Ankara hızlı tren hattı Kayseri için rantabl bulunmadı. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı yeni arayışlara girerken Kayserili işadamı ve Abdullah Gül Üniversitesi Vakfı Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Ankara, Antalya ve Kapadokya bölgesini birbirine bağlayacak yeni bir hattın yapımı için proje hazırladı. Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirecek bu projenin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım’a sunulduğu açıklandı.
TURİZM PATLAYACAK
Türk, Japon ve İspanyol konsorsiyum tarafından 800 milyon dolar bütçeli, Ankara-Kırıkkale-Kırşehir-Nevşehir ve Kayseri arasında her 15 dakikada karşılıklı Yüksek Hızlı Tren (YHT) için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 'Kapadokya Treni' adı altında 'Yap-işlet-devret' modeli (YİD) ile yatırım önerildi. Bu özel yatırım aynı zamanda Karadeniz- Akdeniz demiryolu bağlantısını gerçekleştirecek. Kayseri’yi Kapadokya bölgesine demir ağlarla bağlaması hedeflenen proje, Antalya’ya kadar ulaşacağı için turizm potansiyelini harekete geçirecek.
DEVAM SAYFASI İÇİN
Kayseri’nin yıllardır rüyasını süsleyen Kayseri-Ankara arası hızlı tren projesinde sürpriz gelişmelerin yaşandığı ortaya çıktı. Kayseri-Yerköy-Yozgat arası hattın talep görmeyeceğini düşünen Ulaştırma Bakanlığı’nın farklı alternatifler üzerinde durduğu, Kayserili işadamı Mustafa Çıkrıkçıoğlu’nun uluslararası bir konsorsiyumla yeni bir proje hazırlattığı ortaya çıktı.
Güneş ve rüzgar enerjisi, çelik ve AVM sektörlerinde faaliyet gösteren ve İran ile 40 yıldan bu yana ticari işbirliği içinde olan Kayserili Çıkrıkçıoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çıkrıkçıoğlu tarafından ihale yapılması halinde 36 ayda tamamlanması planlanan ‘Kapadokya Treni' aynı zamanda Samsun'a kadar uzanarak, demiryollarında Kuzey-Güney hattını oluşturacak. Karadeniz'den kalkan bir tren, Ankara- Delice, Kırşehir, Hacıbektaş, Nevşehir ve Kayseri güzergâhından Niğde veya Aksaray üzerinden Adana'ya kadar gidecek. Böylece, demiryolu tarihinde ilk kez, Kuzey-Güney aksı birleştirilmiş olacak.
Projenin Cumhurbaşkanı, Başbakan, Ulaştırma, Kalkınma ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da sunulduğunu belirten Kapadokya Yüksek Hızlı Tren Yatırım ve İşletmecilik A.Ş. Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Genel Müdürü Samet Koç, bakanlığın başarıyla uyguladığı YİD modeli projelere, yeni ve 'Yüksek Hızlı Tren' gibi Türkiye'nin ekonomik anlamda büyümesinde önem arz eden bir sektöre yatırım yapacak olmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Koç, Kapadokya treni hakkında şunları söyledi:
"Ankara-Kayseri YHT Projesi, Ankara-Sivas arası YHT hattı üzerinde Yerköy'den ayrılarak Kayseri'ye kadar 158 km uzunluğunda bir güzergah olarak planlanmıştı. Uluslararası tecrübeye sahip Arcadis firması ve İTÜ'den ulaştırma alanında uzman hocalarımızla yapmış olduğumuz güzergah ve
fizibilite çalışmaları sonrasında, bu güzergaha talebin yüksek olmadığına ve YİD modelinde başarılı olunamayacağı sonucuna vararak alternatif güzergahlar konusunda etütler yaptık. Demiryolu bağlantısı olmayan; ancak 4 mevsim yüksek yolcu talebi olan, ülkenin önemli turizm noktaları ile yoğun nüfuslu yerleşimlerine ek olarak Hacıbektaş, Nevşehir ve Kırşehir'in de dahil edildiği yeni güzergahlar belirledik. Ankara-Kayseri YHT Projesi, Delice-Yerköy-Kayseri arası 222, Delice-Kırşehir- Nevşehir-Kayseri arası ise 232 kilometre olarak planlandı. Ankara-Kayseri YHT Projesi için, Yerköy yerine Delice'de bulunan ve Samsun hattına ayrılan makastan Nevşehir ve Kırşehir'e, oradan da Samsun'a ulaşım imkanı sağlanmış olacaktır. Ayrıca, bu demiryolu hizmeti ile, yolculuk talebi yoğun olan ve çok önemli turizm noktalarımız olan Kırşehir, Nevşehir ve Hacıbektaş'ın kalkınmasına da destek verilmiş olacaktır. Avantaj olarak nitelendirdiğimiz bu plan, Yerköy'den ayrılan güzergaha oranla, Delice'den ayrılması durumunda yalnızca 10 kilometrelik bir artış ile hayata geçmiş olacaktır. Bu artış ufak, ama faydası oldukça büyüktür. 232 kilometre uzunluğundaki proje bedelimiz, toplamda; ilk keşif bedeli olarak 800 milyon dolar olarak öngörülmüştür. Bu miktar, yol altyapısı 250 kilometre/ saat hıza göre tasarlanmış olup 8-10 tren seti alımı yapılmasını da gerekli kılmaktadır."
"2019 YILI CUMHURİYET BAYRAMINA YETİŞEBİLİR"
Samet Koç, 1.5 yıldan bu yana çalışma yaptıklarını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Hollanda firması tarafından hazırlanan projeye sıcak baktığını, 49 yıllığına 'YİD' modeliyle gerçekleştirilecek Kapadokya treni için Çıkrıkçıoğlu Grup yönetim kurulu başkanı, aynı zamanda TİM Başkanvekili ve Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Vakıf Başkanı Kayserili işadamı Mustafa Çıkrıkçıoğlu'nun, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binalı Yıldırım’a götürdüğünü söyledi. Koç, "Türk, Japon ve İspanyol konsorsiyumu tarafından ortak gerçekleştirilecek proje, en kısa sürede ihaleye çıktığı takdirde hedef olarak 2019 yılında 29 Ekim Cumhuriyet bayramında, vatandaşlarımızı Kapadokya trenine bindirmeyi hedefliyoruz" dedi.