Holep ile iyi huylu prostat büyümesine ağrısız çözüm

Erkeklerde ilerleyen yaşa bağlı olarak iyi huylu prostat büyümesi görülme oranının da arttığına işaret eden Acıbadem Kayseri Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, yi huylu prostatın HoLEP yöntemi ile ağrısız tedavi edilebildiğini söyledi.

Holep ile iyi huylu prostat büyümesine ağrısız çözüm

İyi huylu prostat büyümesi erkeklerde en sık görülen rahatsızlar arasında sayıldığını belirten Prof. Dr. Sofikerim, “Neredeyse tüm erkekler yaşlandıkça prostat büyümesi ortaya çıkıyor. 60 yaş sonrası erkeklerin yüzde 50 'sinde bu soruna dair bazı belirtiler olabiliyor. 85 yaşına kadar erkeklerin yüzde 90 'ında prostat büyümesi beklenen bir durumdur. Bu erkeklerin yaklaşık yarısında tedavi edilmesi gereken semptomlar gelişir.” dedi.

50-70 YAŞ ARASINDA TARAMA ŞART

Prostat kanserinin erken evrelerinde saptanmasını sağlamak için 50-70 yaş arasındaki erkeklerin yılda bir kez tarama yaptırması da büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Sofikerim, “Prostat bezi üretrayı (idrarı taşıyan tüp), çevrelediğinden prostat büyümesi idrar kanalının tıkanmasına yol açabilir. Bu durumun sonucunda idrar akışı yavaşlama veya birikme, idrara çıkma zorluğu, sık idrara çıkma, ani idrara çıkma ihtiyacı ve idrar yapmak için gece sık kalkmanız gerekebilir.” diye konuştu.

BELİRTİLER VARSA ZAMAN KAYBETMEYİN

İlerleyen durumlarda idrar borusu tıkanmasına varan sorunlar ortaya çıkabileceğine işaret eden Prof. Dr. Sofikerim, belirtiler bu noktalara ulaşmadan üroloji uzmanına başvurulmasını gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Sofikerim, tanı hakkında şu bilgileri verdi:

“Hastanın tıbbi geçmişine bakılır ve fiziki muayene yapılır. Muayenede, prostatın boyutu tahmin edilebilir ve olası kanser riski belirtileri tespit edilebilir. Bunun dışında teşhis için çeşitli tahliller ve testler yapılır. Bu testler idrarın akış hızı, mesanede kalan idrar oranını tespit edilmesini sağlar. Ek olarak, mesane kontrolü için sistoskopi (idrar kesesine yapılan endoskopi) prosedürü uygulanabilir.”

ÖNCE İLAÇ, GEREKİRSE AMELİYAT

İyi huylu prostat büyümelerinde hafif semptomları olan hastalarda ilaç tedavisi uygulandığını, ağrı semptomlarda ise ameliyata başvurulduğunu belirten Prof. Dr. Sofikerim, son yıllarda, HoLEP yöntemi ile ameliyat tekniklerinin kolaylaştığını söyledi. Prof. Dr. Sofikerim, “Holmiumlazer ile yapılan prostat ameliyatı HoLEP (holmium lazer prostat enükleasyonu) yöntemi ile iyi huylu prostat tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor.HoLEP, idrar kanalından girilip holmium lazer kullanılarak gerçekleştirilen bir prostat ameliyatı yöntemi. Bu yöntem, kapalı olarak gerçekleştirilmesine rağmen açık prostat ameliyatına benzer bir şekilde prostatın tamamı alınıyor. Ameliyat sırasında spinal(bel omurları arasından uygulanan bir enjeksiyon ile vücudun bu hizasından aşağıya doğru bölgesel anestezi sağlayan bir yöntem) anestezi yeterli oluyor.Prostat hastalığına cerrahi tedavi düşünülen bütün hastalar HoLEP için uygun aday sayılabilirler. Elektrik enerjisi ile yakma yerine lazer ile ayırma tekniğiyle yapıldığı için sondası çekilen hasta idrar yaparken yanma hissi yaşamaz. Cinsel fonksiyonları düzenleyen sinirlere hasar vermez. Bu sayede hastalarda ameliyat sonrası sertleşme problemi beklenmez.” ifadelerini kullandı.

24 SAAT SONRA NORMAL YAŞAMA DÖNÜLEBİLİR

Prof. Dr. Sofikerim, HoLEP’in düşük kanama riski, kısa hastanede yatış süresi ve hızlı iyileşme süreci gibi özellikleriyle tercih edildiğini, işlem sonrası hastadan 24 saatte sondanın çıkarıldığı ve hastaların normal hayatlarına hızla döndüğünü de sözlerine ekledi.