Hükümlü ve tutuklular için kitap bağış kampanyası
Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların okuma alışkanlığı kazanmaları ve topluma kazandırılması amacıyla başlatılan kitap bağışı kampanyası Kayseri'de de devam ediyor. Buna göre Kayseri'de Adalet Sarayı önünde kampanyanın tanıtımı gerçekleştirilerek temsili kitap bağışı yapıldı.
Kampanya tanıtım töreninde konuşan Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın Ceza İnfaz Kurumları Kütüphaneleri için kitap bağışı kampanyasının Cumhuriyet Başsavcılığımız ile Kayseri Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz işbirliğinde düzenlendiğini belirtti.
2019’DA PROTOKOL İMZALANDI
Ceza İnfaz Kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların okuma alışkanlığı kazanmaları, kütüphaneleri etkin olarak kullanabilmeleri ve daha fazla kitaba erişim sağlayabilmeleri amacıyla 24 Ekim 2019 tarihinde imzalanan Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı İş Birliği Protokolü uyarınca ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklar Halk Kütüphanelerindeki yaklaşık 17 milyon yayına erişim imkanına kavuştu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile 29 Mart 2021 tarihinde Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkelerinde Kütüphane Kurulmasına İlişkin İş Birliği Protokolü çerçevesinde kurulacak Ceza İnfaz Kurumları Kampüs Kütüphanelerinden hükümlü ve tutukluların yanı sıra Ceza İnfaz Kurumlarında görev yapan personel ve ailelerinin de yararlanmaları hedeflendi.
16 HAZİRAN’A KADAR DEVAM EDECEK
Bu kapsamda Ceza İnfaz Kurumu Kütüphaneleri İçin Kitap Bağış Kampanyası düzenlenirken, ilk bağışları ise Adalet Bakanı Abdulhamit Gül yaptı. 16 Haziran 2021 tarihine kadar devam edecek kampanya boyunca ülke genelinde olduğu gibi Kayseri’de de Adalet Sarayı önünde, Cumhuriyet Meydanında ve alışveriş merkezlerinde kitap bağış standları oluşturuldu.
KAYSERİ’DE 5 BİNE YAKIN TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ FAYDALANDI
Ceza İnfaz Kurumlarındaki kütüphanelerde yer alan yayınlar hakkında bilgiler veren Akın, “Türkiye genelinde Ceza İnfaz Kurumu Kütüphanelerimizde 1.012.000 adet yayın bulunmaktadır. Sadece 2020 yılında 911.000 adet kitap, hükümlü ve tutuklularla buluşturulmuştur. Kayseri Kapalı Cezaevimiz ve Bünyan Kampüs Cezaevlerimiz kütüphanelerinde de yaklaşık 16.500 adet kitap bulunmakta olup yaklaşık 5000 tutuklu ve hükümlülerimiz aktif olarak bu kitaplardan faydalanmaktadırlar” dedi.
“EMANET OLARAK GÖRÜYORUZ”
Akın, kampanyanın hedef ve amaçlarına şu ifadelerle değindi: “Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ceza infaz Kurumları yönetimi olarak bizler, tüm hükümlülerimizi ve tutuklarımızı devletin, bize teslim edilmiş birer emaneti olarak görüyoruz. Amacımız, ceza infaz kurumlarımızdan tutuklu ve hükümlülerimizin ailelerine ve topluma yararlı bireyler olarak tahliye olmasıdır. Kurumlarımızda tahliye öncesi ve tahliye sonrası için eğitim ve iyileştirme programları oluşturularak; soysa ekonomik alanlarda vasıflı, sosyo kültürel yönüyle düzeyli bireyler hedeflenmektedir. Modern infaz anlayışı diyebileceğimiz bu hedefin ilk aşaması, planlı eğitim ve iyileştirme programlarıdır. İkinci aşaması ise bu programlar vesilesiyle hükümlü ve tutukluları dış dünyayla, yani toplumsal hayatla buluşturarak, sosyal iletişim ve uyum sürecine adapte etmektir. Eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin en temel kaynağını oluşturan eğitim öğretim faaliyetleri, iş ve meslek kursları, beceri kazanma ve kendini geliştirme süreçleridir.”
Okumanın önemine değinen Başsavcı Akın, “Hepimizin bildiği üzere yüce Allah’ın peygamberimize ilk emri oku’dur. Kamil insan olma yolunda gerekli bilgileri ancak okumakla elde edebiliriz. Kitap, hiç şüphesiz fertlerin ve milletlerin hayatını değiştiren, yenileştiren ve ilerlemelerini sağlayan en önemli vasıtalardan biridir. Kalkınmak, başkalarının hayat tecrübelerinden ve bilgi birikimlerinden faydalanarak sağlam kişiliğe sahip olmak, düşünce ve hayallerimiz geliştirmek ancak kitap okumakla mümkündür” diye konuştu.
Söz konusu kitap bağış kampanyasın sayesinde kitap sayısı ve çeşitliliğinin artacağına değinen Akın, “Hükümlü tutuklularımız bu kitaplarımızdan istifade ederek uyumlu bir şekilde yeniden topluma katılma yolunda önemli aşama kat edeceklerdir” diyerek katılımcılardan destek beklediğini ve teşekkür ettiğini dile getirdi.
Törene Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, İl Jandarma Komutanı Nadir Çelik, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Kayseri Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Kayseri Adalet Komisyon Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Kayseri Baro Başkanı Av. Cavit Dursun, savcılar, STK üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Ekrem Nazlı