Icıcıh, Dölek, Söstenme… Bunları Kayserililer bile bilmiyor!
Kayseri'de yaşamayanların, hatta bazen Kayseri'de yaşayanların bile bilmediği Kayseri şivelerini ve anlamlarını biliyor musunuz? Kayseri'ye özgü bazı söylemleri sizler için derledik. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
Kayseri’de yaşamayanların hatta bazı hemşerilerimizin bile bilmediği Kayseri şivelerini ve anlamlarını hiç merak ettiniz mi? Kayseri’deki yaşlı nüfusunun fazla olmasına rağmen günümüz gençlerinin tercih etmemesinden dolayı gündelik konuşma dili olan bu şiveler günümüzde pek kullanılmayıp unutulmaya başlanıyor. Günümüzde yerlerine farklı kelimeler kullanılması eski şivelerin kullanılmasının tercih edilmemesi unutulmasındaki en büyük etken olarak tahmin ediliyor.
Her yörenin kendine ait bir şivesi ve ağzı bulunuyor. Yörelerin içinde kullandığı bazı cümlelerin anlamları diğer şehirlere göre farklı anlaşılıp hatta bazen anlaşılmayabiliyor. Peki nedir bu sözcükler?
Örneğin Kayserili hemşerilerimizin kullandığı Icıcıh, Dölek, Söstenme, Gadasını Aldığım gibi pek çok sözcüklerin ne anlama geldiğini günümüzde çoğu hemşerimiz bile artık bilemeyebiliyor.
İşte Kayseri’ye özgü bazı kelimeler,
Icıcıh (birazcık), dölek (dur), söstenme (konuşma), gadasını aldığım (senin günahlarını alırım), keleş (güzel), horanta (kalabalık), gıy (kenar), nahas (nasıl oldu da ), ekece (çok bilmiş), zopcuh (uzun boylu), erlik (sahur vakti), gopmah (koşmak), pasahlı (dağınık), cücük (civciv), kösü (köstebek), eme (hala), emmi (amca),gibi pek çok kişinin bilmediği bu kayseri şivelerini sivas yozgat nevşehir gibi yakın şehirlerde nadiren görülse de günümüzde artık çoğu kişi konuşmamanın yanı sıra artık anlamlarını bile bilmiyor.