İFTAR SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPIN
Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Diyetisyeni Merve İlker önerilerde bulundu
Diyetisyen Merve İlker, Ramazan ayında iftar ve sahurda beslenmenin önemli olduğuna vurgu yaparak, iftar sonrasında yürüyüşün sağlık açısında iyi geleceğini belirtti.
Özel Melikgazi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Merve İlker, önemli açıklamalarda bulundu. Kronik hastalığı olan kişilerin, oruç tutmadan önce ilgili uzman hekime danışması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Merve İlker, yeterli sıvı alınmaması, az miktarda besin alınması veya tam tersi aşırı kalorili gıda tercih edilmesinin kişinin sağlığını tehdit edebileceğini belirtti.Ramazan'da sağlıklı kalmak için çeşitli beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Merve İlker, iftarda aşırı besin tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.
Oruç tutacaklara tavsiyelerde bulunan İlker, “Oruç tutarken 24 saatlik zaman diliminde yalnızca iki öğün yemek tüketiyoruz ve bu iki öğün arasındaki süre oldukça uzun. Dolayısıyla kan şekerimiz iyice düşüyor ve ilk yemek yediğimiz anda hızla yükselerek hipoglisemi(düşük kan şekeri) dediğimiz durumun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bu kan şekeri dengesizliği metabolizma hızının da normale göre daha yavaş olmasına sebep oluyor. İftarda bol kalorili besinlerin yerine, daha rahat sindirilebilen besinlerin tercih edilmesi gerekir. Kızartmalardan uzak durulması, yağ tüketimine dikkat edilmesi; aşırı şerbetli, yağlı, şeker içeriği yüksek ve unlu tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi gibi tatlıların tercih edilmesi, besin çeşitliliği olan sofralarda küçük porsiyonlar tüketilmesi, iftar ile sahur arasında ara öğün yapılmasına ve sahurun atlatılmamasına özen gösterilmesi gerekir” dedi.
Ramazan döneminde yaşanan hareketsizlik, uzun süreli açlığın ardından yapılan yemek seçimleri ve susuzluğun mide-bağırsak sistemini etkileyebileceğini belirten Dyt. İlker, sindirim sorunu olanlara tavsiyelerde bulundu: “Hareketsizlik ve katı besinlerle beslenme barsak hareketlerinin yavaşlamasına ve kabızlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olmakta. Bu nedenle iftardan yaklaşık iki saat sonra 45 dakika hafif tempoda yürüyüş yapmak ve iftar menüsünde salata ve sebze yemeği gibi lifli gıdalara yer vermek oldukça önemli” diye konuştu.