İğneden ipliğe rekor zam kapıda!

Yeni yıla kısa bir zaman kala zam haberleri de gelmeye başladı. Hükümet tarafından açıklanan bütçeye göre vergiler ve cezalara büyük zam geliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

İğneden ipliğe rekor zam kapıda!

Hükümetin açıkladığı yeni bütçe ile birlikte vergiler ve cezalara yüzde 44 zam gelecek. Yüksek enflasyonun etkisiyle zor durumda olan Kayserililer, bu artışlarla birlikte daha da sıkıntıya girecek. Emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, özel iletişim vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları gibi birçok kaleme zam gelmesi bekleniyor.

Yüksek enflasyonun ülkeyi etkisi altına almasıyla birlikte, vatandaşlar vergilerdeki artışla daha da zor durumda kalacak. 2025 yılında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve trafik cezaları gibi birçok kalemde yüzde 44 civarında bir zam yapılacak.

İğneden ipliğe rekor zam kapıda!

Zamlar neye göre belirleniyor?

Maktu vergiler, ceza, harç ve ücretler, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesine göre her yıl başında 'Yeniden değerleme oranı' kadar artırılıyor. Bu oran, her yıl ekim ayı sonunda Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi’nin (Yİ-ÜFE) son 12 aylık ortalaması ile bir önceki yılın ortalamasındaki artışa göre belirleniyor.

Mükellefin yükü ağırlaştı!

Emlak, Çevre Temizlik, Özel İletişim ve Motorlu Taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çe­şitli harçlar, araç muayene üc­retleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve trafik cezaları gibi kalemlerde zam oranını belirleyen Yeniden Değerleme Oranı (YDO) son yıllarda enflasyonun seyrine gö­re oldukça farklı düzeyler­de oluştu. Yüksek enflasyon­lu yıllarda mükellefin yükü olağanüstü ağırlaştı.