İkinci El Araç Piyasası: Hangi Şehirden Araç Alınmaz?

Sıfır araçlardaki fiyat artışı insanları ikincil el araç almaya yönlendiriyor. İkinci el araba fiyatlarında yaşanan düşüş insanları hangi illerden araç alınmaz sorusuna yönlendirdi. Peki hangi illerden araç alınmaz? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...

İkinci El Araç Piyasası: Hangi Şehirden Araç Alınmaz?

Sıfır araçlardaki fiyat artışı insanları ikincil el araç almaya yönlendiriyor. İkinci el araba fiyatlarında yaşanan düşüş insanları hangi illerden araç alınmaz sorusuna yönlendirdi. 

Bir sosyal medya platformunda yapılan açıklamaya göre, 2 el araç hangi illerden alınır sorusuna bir motor ustasından açıklama geldi.

Usta sıcağı çok mahsur kalan veya soğuğa çok mahsur kalan araçların motorlarının diğer illere göre daha çok etkileneceğini söyleyen usta, sıcak yerlerden alınan araçlarda kozmetik sorunların olabileceğine de değindi. Örneğin güneş yanığı,torpido çatlaması, vernik atması gibi sorunlarla karşılaşabileceğini söyledi. Çok sıcak bölgelerden alınan arabaların motorlarına iyi baktırmak gerektiğini, bir çok arabanın conta yakma, hararet yapma gibi bir çok sorunla karşılaşabileceğine değindi. Soğuk bölgelerden alınan araçların motorunun sıkıntı yaratabileceğini, motorun ömrünün daha kısa olacağını söyledi.Sürekli yağış alan şehirlerde nem oranı yüksek olduğu için, araçların metal aksamları zayıflamış veya çürümüş olabilir diyen usta, sel hasarlı araçlarının ülkemizde satışının çok olduğunu dile getirdi ve aracı alanların büyük sıkıntılar yaşayabileceğini söyledi.

Stoklardaki araçlar bir bir piyasaya sürülerek son iki ay içinde ikinci el otomobil ilanlarında geçen yıla göre yüzde 30 artış yaşanmış, ancak, alım talebinin sıfır araçlara kaymasıyla birlikte tüketiciler ve galericiler fiyatları aşağı çekmeye başlamıştı.Finansman sorunları da piyasada belirgin hale geldi; bankalar kredi musluklarını kapattı. İkinci el otomobil almak isteyenlerin kredi bulma zorluğu, satışlardaki hızın ani bir şekilde kesilmesine neden oldu. Bu durumda bazı otomobil ticaretçileri ellerindeki araçları kiraya vermeye başladı.

Sektör temsilcileri ikinci el araçlarla ilgili yaptığı açıklamalarda; durgunluğun seçim sonrasında sona ereceğini belirterek, 'Şu an baskılanan bir döviz kuru var. Seçim sonrası dövizin yükseleceği tahmin ediliyor. Bu da sıfır otomobil fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Bayilerin kampanyaları da tüm hızıyla sürüyor. Ellerindeki 2023 model araçları çıkarıp hedef tutturma peşindeler. Kısacası sıfır araçlar, 2024’te pahalı hâle gelecek. Doğal olarak ikinci el otomobile ilginin artacağını tahmin ediyoruz. Sıfır araca olan ilginin devam etmesi için ÖTV düzenlemesi gerekiyor' şeklinde değerlendirmede bulundu.