İlaç krizi büyüyor!
İnsan sağlığında önem arz eden ilaçlara ulaşılabilirliğin hızla azaldığı belirtilirken sağlık harcamalarına yapılan oranın yüzde 20'lere yaklaştığı ifade ediliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…
Özellikle kronik ve çoğunluğu ithal olan ilaçların temin edilemediği nedeniyle sağlık sisteminde kriz yaşanılabileceği iddia ediliyor. Eczacı odaları, hastaların ilaçlarına ulaşamamasının en temel nedeninin yetkililerin sağlığa ve ilaçlara bakış açısı olduğunu belirtiyor.
Türkiye’deki 19 bölge eczacı odasının yaptığı ortak açıklamada ‘en pahalı ilaç, erişilemeyen ilaçtır’ ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, hastaların reçeteleriyle ilaçlarını temin edebilmek için eczane eczane dolaştıklarını, bu durumunda sağlık sistemindeki ciddi bir krizin habercisi olduğu vurgulandı.
Yüzde 1.6'dan yüzde 0.7-0.8 seviyelerine geriledi
Yıllar içinde Gayri Safi Milli Hasıla'dan (GSMH) sağlığa ve özelde ilaca ayrılan payların azalmasının önemli bir etken olduğu belirtilirken son 13 yıl içinde GSMH'den ilaca ayrılan payın yüzde 1.6'dan yüzde 0.7-0.8 seviyelerine gerilediği aktarıldı.
Yaşanan bu durum karşısında ilaç üreticileri, ithalatçıları, dağıtım kanalları ve hastaların zor durumda kaldıkları vurgulanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, halkın sağlık harcamalarının oranının yüzde 20’lere yaklaştığına açıklamada yer verildi.
Öte yandan, tasarruf politikalarının yeni ilaçların gelişimine engel olarak rol oynadığı belirtildi.