- Haberler
- Güncel
- İlber Ortaylı'nın HaberTürk'teki 'Kayseri' yorumu yeniden gündem oldu - Kentte gelenek değişmedi - Ortaylı kentteki o konuyu da eleştirmişti!
İlber Ortaylı'nın HaberTürk'teki 'Kayseri' yorumu yeniden gündem oldu - Kentte gelenek değişmedi - Ortaylı kentteki o konuyu da eleştirmişti!
Tarihçi yazar İlber Ortaylı'nın yıllar önce HaberTürk'te Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programındaki Kayseri ifadeleri yeniden gündem oldu. Kayserililerin hayırseverlik özelliğine değinen Ortaylı'nın açıklamaları Kayserililerden beğeni topladı. Açıklamaların yanı sıra Oratylı'nın geçtiğimiz günlerde Kayseri eleştirisi de göz önüne geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...
Kayseri'nin hayırseverlik yapısı Türkiye'nin pek çok ilinde bilinir. Öyle ki ülke genelinde gerçekleştirilen yatırımlarda da Kayserili firmaların parmağı bulunuyor. Tarihçi Yazar İlber Ortaylı'nın ise bu düşünceleri doğrular nitelikteki yıllar önce yaptığı açıklamaları yeniden gündem oldu. O zaman kente dair eleştiride bulunan Ortaylı geçtiğimiz günlerde Kente gelişinde bu eleştirisini de yineledi.
Ortaylı'dan hayırseverlik vurgusu - 'Hükümet Kayseri'ye okul, sağlık ocağı yapmaz'
Fatih Altaylı'nın Teke Tek programına katılan Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Kayseri çok zengin bir yer, görgüsüz demeyim adamlara kızıyorlar ama ne diyeceğimi bilemiyorum. Kayseri, gelir ortalaması yüksek, dinamik bir şehirdir. Daha tezatlı bir şey söyleyim, etraftaki şehirler ve vilayetlere göre fevkalede yüksek bağış miktarı vardır. Kayseri'de hükümet ne sağlık ocağı açar ne mektep... Bunların hepsini Kayserililer yapar. Adam Almanya'da birz para kazanmıştır, köyüne sağlık ocağıyla birlikte Mercedes marka ambulans yollar, böyle bir şey. Daha da enteresanı Kayseri şehri kültürel faaliyetler yani toplantı, kitap basımı falan... Mesela Bernard Lewis'ın the Political Language of Islam kitabı ilk orada çevrildi, bir yayın evinde basıldı.'' ifadelerini kullandı.
Kayseri'de hayırseverler ve ilgili kurumlar işbirliği ile okul, sağlık ocağı gibi yerler açılmaya devam ediyor.
Şehrin dokusunu eleştirmişti
Öte yandan yıllar önce kenti eleştiren Ortaylı, 'Böyle bir yer. Bunlar içerideki taş evlerden ne istiyorlarsa yıktılar bitirdiler. Yani o şehrin merkezinde var birkaç tane tamamen Victoria stili. Kayseri’de bir doku vardı, Taş evler, mahalleler ve kültür yaşıyordu. Bu yok oldu ve şehrin kusurudur, eskiyi koruyamamak. Ama okumak güzel bir şey. Zaten ikisi bir arada olsa burası Rönesans İtalya’sını kıskandırır. Çevreyi koruyacaksınız.Eminim Kayserilier de rahatsız oluyor ama artık iş işten geçti.'' demişti.
Ortaylı'nın gündem olan bu açıklamasının ardından geçtiğimiz gün Kitap Fuarı nedeniyle Kayseri'ye geldiği zaman yaptığı eleştiri akıllara geldi
Kayseri Mahallesi ilgi görüyor!
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen ve Kayseri’nin turistik ilgi gören mekanlarının başında gelen döneminin son temsilcisi olan tarihi Kayseri Evleri vatandaşlar tarafından büyük ilgi görüyor.
Şehir genelindeki hızlı yapılaşma ile müstakil ve birbiri sıra inşa edilen Kayseri sivil mimari örnekleri zaman içerisinde tarihin tozlu sayfalarına karışmıştı. Son örnekleri ise bugün Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından özenle korunuyor ve kültürel çekim noktası haline getiriliyor.
Kayseri tarihini yaşatan Tarihi Kayseri Evlerinin bulunduğu Kayseri Mahallesinde çok sayıda sanat atölyesi ve işletmesinin yanı sıra, Kayseri Mutfağını yansıtan ürünlerin bulunduğu restoranlar, butik oteller ve Kayseri Basın Müzesi ve çok sayıda serin sergilendiği mekanlar bulunmakta.