İndirim Geldi Ancak Kayserililer Yararlanamadı

Son iki ayda Et ve Süt Kurumu (ESK), dana ve kuzu kesim fiyatlarında önemli indirimler yaptı. Bu indirimlerin market ve restoranlarda et fiyatlarına yansımadığı görüldü. Dolayısıyla üreticiler bakanlıktan taleplerde bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

İndirim Geldi Ancak Kayserililer Yararlanamadı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son iki ayda Et ve Süt Kurumu (ESK), dana ve kuzu kesim fiyatlarında önemli indirimler yaptı. Kesim fiyatları 410 TL'den 310 TL'ye kadar geriledi. Ancak, bu indirimlerin market ve restoranlarda et fiyatlarına yansımadığı görüldü. Üreticiler, bakanlıktan talepte bulundu. 

Üreticiler tepki gösterdi

Üreticiler, artan girdi maliyetlerine rağmen ESK'nın belirlediği düşük fiyatlardan hayvanlarını kesime gönderiyor. Ancak market, kasap ve restoranlardaki et fiyatlarında herhangi bir düşüş yaşanmaması, üreticileri zor durumda bıraktı. Üreticiler, ‘Girdi maliyetlerimiz düşmediği halde hayvanlarımızı uygun fiyattan veriyoruz. Ama perakende fiyatları düşmüyor. Madem fiyatlar düşmeyecek, biz neden ucuz fiyattan kesime hayvan gönderiyoruz? Perakendede fırsatçılık var. Bakanlık ette perakendeye müdahale etmeli,’ diyerek tepkilerini dile getirdi.

İthalat ve Azalan Talep Fiyatları Etkiledi

Et fiyatlarındaki bu düşüş, ESK'nın kırmızı et ithalatına hız vermesi ve Kurban Bayramı nedeniyle piyasada et talebinin azalmasıyla başladı. Ocak ayında kombinalarda dana yağsız kesim fiyatı 380 ila 410 TL iken, bugün 310 ila 325 TL seviyelerine kadar düştü. Dana kuşbaşı fiyatı 600 TL'den 450 TL'ye, kıymanın kilosu ise 520 TL'den 410 TL'ye geriledi.

Yeme içme sektöründe menü fiyatlarındaki artış devam ederken, kasap ve marketlerde de et fiyatlarında düşüş gözlenmiyor. Marketlerdeki et ve işlenmiş ürün fiyatları aynı seviyede kalmaya devam ediyor.