İran'da Başörtüsü Protestolarında Ölü Sayısı 35'e Yükseldi

İran'da 22 yaşındaki bir kadının başörtüsü nedeniyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili şu ana kadar 35 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

İran'da Başörtüsü Protestolarında Ölü Sayısı 35'e Yükseldi

Protestolar neden başladı?

22 yaşındaki Mahsa Amini, başkent Tahran’a yaptığı bir ziyaret sırasında ahlak polisi tarafından başörtüsü ‘uygunsuz’ olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Ardından ise, Amini'nin hastanede olduğunu gösteren fotoğraflar sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Üç gün komada yaşam mücadelesi veren Amini'ni hayatını kaybetti.

Tahran polisi, ahlak polisinin Emini'yi bir saatlik "bilgilendirme" için karakola götürdüğü, genç kadının burada aniden bilincini kaybetmesi ve kalp rahatsızlığı yaşaması üzerine hastaneye sevk edildiği duyurdu.

İranlı yetkililer ölü sayısı vermekten kaçınıyor

İranlı yetkililer gösteriler sırasında yaşanan can kayıplarıyla ilgili net bir bilgi vermese de devlet televizyonunun haberinde, resmi olmayan rakamlara göre şu ana kadar olaylar sırasında aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 35 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Haberde kesin ölü sayısının resmi makamlar tarafından açıklanacağı kaydedildi.