İşitme engelliler öğretmenini bulamıyor
Kayseri Burak Yeşilyurt Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fevzi Börkü, içinde bulunduğu rehabilitasyon merkezi hakkında genel bilgiler verdi.
Fevzi Börkü: “Burak Yeşilyurt Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ nde işitme engellilere yönelik eğitim sistemine sahibiz. Burada, öğrencilere birebir eğitim veriliyor. Toplamda 15 öğretmenimiz mevcut. Bu öğretmenlerimizden 4’ü okul öncesi öğretmeni, 4 tanesi de kız meslek lisesi çocuk gelişimi mezunudur. Bu öğretmenler genellikle grup çalışmaları üstünde faaliyet gösteriyorlar. Psikologlarımız var, bunlarda öğrenci velilerini aydınlatıyor. Yaklaşık olarak 200 öğrencimiz var ve bu öğrencilerimiz pazartesi eğitimlerine başlayıp cumartesi günü eğitimlerini sonlandırıyorlar” dedi. Sözlerine devam eden Börkü: “Milli Eğitim Bakanlığınca belli bir araştırma merkezinden aldıkları rapor ve devlet hastanesinden aldıkları rapor doğrultusunda bizlere başvuruyorlar. Belirli modüllere göre bu başvurular değerlendiriliyor. Modüller, genel itibariyle kişinin işitme kaybının tespit edilmesi ve ona göre uygulanılacak yöntemin belirlenmesidir” şeklinde konuştu.
Çocuklara el becerisini arttırmaları için etkinlikler yapıldığı bilgisini de veren Börkü: “Devlet, çocuk başına aylık 450 Lira yardımda bulunuyor. Bireysel ders saati ayda 8 saat oluyor. Grup derslerinde en az 2, genel olarak da 4 öğrenci oluyor. Grup derslerinde çocuklara el becerisi geliştirmeye yönelik etkinlikler yapılıyor” diye konuştu. Her sene kayıtların yenilendiğinden de bahseden Börkü: “İşitme engeliler öğretmeni bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye’ de işitme engelliler öğretmeni mezunu veren 3 üniversite var. Ve bunlar da Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ ye girip devlete atanıyor. Oluşan açığı kapatmak için de okul öncesi öğretmenlerle çalışıyoruz. Sonuç itibariyle bir işitme engelliler öğretmeni kadar fayda sağlamıyor. Diğer yandan, Milli Eğitim Bakanlığı aralık ayı sonuna kadar bir kurs açtı. Bu kurs çeşitli zamanlarda ve yerlerde 25 gün boyunca sürüyor. Kurs bitiminde kursa katılan kişiler özel eğitim öğretmeni sertifikasını alıyor. Bu kursa, okul öncesi öğretmenleri ve emekli sınıf öğretmenleri katılabiliyor” şeklinde konuştu.
“ANLATILMAZ YAŞANIR”
Kayseri Kocasinan Tek Gelişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ‘ndeki veliler ise: “Çocuklarımız haftada 2 gün eğitim görüyor bu eğitim günü yeterli değil, diğer çocuklar gibi 5 güne çıkartılmalı. Ayrıca devlet tarafından yapılan yardımları yeterli bulmuyoruz. Yaklaşık 75O Lira veriyorlar ama bu para hastane masraflarını karşılamıyor. Bu nedenle devletin, konuya daha duyarlı yaklaşması ve bir takım önlemler alması gerekir” şeklide konuştu. Veliler: “Çocuklarımızın içinde bulunduğu durum hem onları hem de bizleri olumsuz etkiliyor. Ne anlatırsak anlatalım, kimse aynı duyguyu bizimle paylaşmayacak bu nedenle çekilen sıkıntılar, anlatılmaz yaşanır” diyerek konunun hassasiyetine de vurgu yaptı. ÖZEL HABER: HANİFE SARI (STAJYER)