İslam Memiş 18 Eylül'de yerle bir olacak! Elinde olan dikkat

Piyasa uzmanı İslam Memiş, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 18 Eylül'de gerçekleştireceği faiz toplantısına dikkat çekti. İşte detaylar...

İslam Memiş 18 Eylül'de yerle bir olacak! Elinde olan dikkat

Ekonomist İslam Memiş, ABD'deki işsizlik oranının artış trendinin Fed üzerindeki baskıyı artırdığını belirtti. 18 Eylül'de yapılacak Fed toplantısında faiz indirimi beklentisinin yüksek olduğunu vurgulayan Memiş, piyasaların bu toplantıdan çıkacak kararlara göre büyük dalgalanmalar yaşayabileceğini ifade etti. Özellikle ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi'nin bu süreçte kritik olduğunu belirten Memiş, yatırımcıları sert düşüşler konusunda uyardı. Verilerin olumsuz gelmesi durumunda 50 baz puanlık faiz indiriminin gerçekleşebileceğini belirtti.

İslam Memiş, bu haftanın en önemli verisinin ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi olduğunu belirterek, "sert dalgalanmalara hazır olmak" gerek diye konuştu

Memiş, TV100'deki köşesinde şunları kaydetti: "Çok önemli bir veri. Tarım Dışı İstihdam Verisi öncesinde dolar karşısındaki varlıklarda yükseliş gördük. Özellikle Aralık 2021’den bu yana %4 üzerinde reaksiyon izlenmeyen İşsizlik Oranındaki artışın istikrarlı olması Fed üzerindeki baskıyı artırdı."

"Fed’in ilk faiz toplantısı 18 Eylül tarihindedir. Bu toplantıda bankanın faiz indirimi yapma ihtimaline kesin gözüyle bakılmaktadır. Hatta bu toplantıda 25 yerine 50 baz puan faiz indirimi ihtimali bile %45 civarındadır."

"ABD istihdam verileri Eylül ayındaki toplantıda faiz indirimi şiddetinin ne olacağına yönelik anlık fiyatlama tarafını yorumlayabilmek adına Benchmark gösterge olarak kabul edilmektedir. Bu açıdan olumsuz istihdam verileri ile 50 baz puan faiz indirimi ihtimali güçlenebilecekken olumlu istihdam verileri 25 baz puan faiz indirimi ile normalleşme eğilimini destekleyebilir."

"Bugünün verisi sonrası dolar karşındaki varlıklarda sert düşüşler görülebilir. Aman dikkat edin!"