İşsiz zihinsel engelliler ücret istiyor

Kayseri'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yapılan yürüyüş sonrasında açıklama yapan Anadolu Sakatlar Derneği Üyesi Elif Yılmaz, 'Zihinsel engellilerin işe yerleşme oranları çok düşük olduğundan işe yerleşemeyen engellilere belirli ücret verilmesini istiyoruz' dedi.

İşsiz zihinsel engelliler ücret istiyor

Kayseri’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Büyükşehir Belediyesi önünde Kayseri Kent Meydanına kadar yürüyüş yapıldı. Kent Meydanında yapılan basın açıklamasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Şerafettin Akyüz, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, ZERİD Başkanı Hasan Aykülteki ve Anadolu Sakatlar Derneği Başkanı Osman Kılıç da hazır bulundu.

Anadolu Sakatlar Derneği adına açıklama yapan Elif Yılmaz, “Engelli vatandaşların topluma kazandırılması ve insan halklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla, 1992 yılında Birleşmiş Milletler kararıyla '3 Aralık Dünya Engelliler Günü' olarak kabul edilmiştir. Engelli vatandaşlarımızın her alanda hiç kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmesi için başta Anayasa olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile hakları güvence altına alınmıştır” dedi.

Yılmaz, “Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata tam olarak kazandırılması, ayrımcılığa maruz kalmadan haklarını kullanmaya imkan verilmesi ve her alanda engelli vatandaşlarımızın engelleri önünden kaldırılması devletimizin temel görevidir. Engellilere tanınan istihdam hakkı, ücretsiz toplu taşıma imkanı, çeşitli vergilerden muafiyet, kurum veya evde bakım desteği, fiziki alanların engellilerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesini düzenleyen kanunun uygulamaya başlanması, özel okul ve iş okullarının sayısındaki artış elbette biz engelliler adına sevinçle karşılanan gelişmelerdir” diye konuştu.
Yılmaz, ancak bazı taleplerinin olduğunu ifade ederek, “Sağlık Kurulu raporunda ağır engelli ibaresinin evde bakım hizmetlerinden faydalanabilmek için yeterli görülmesi, zihinsel engellilerin hayatı boyunca eğitime ihtiyaçları olduğundan eğitimlerine ara verilmemesi, zihinsel engellilerin işe yerleşme oranları çok düşük olduğundan işe yerleşemeyen engellilere belirli ücret verilmesi gerekir” şeklinde konuştu.
Engelli çocuklar daha sonra kendileri çaldıkları Mehter Marşı, Ankara’nın Bağları ve Elegüne Karşı Yapayalnız şarkılarını söyleyerek güzel bir gün yaşadı.