'İstanbul sözleşmesi değil aile mutabakatı'
İstanbul Sözleşmesi tartışmalarına Temiz Toplum Derneği de katıldı. Derneğin Genel Başkanı Bilal Ay: 'Bu sözleşme kadını korumuyor üstüne aileyi vuruyor!'
Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldırılması yönünde iradesinin olduğu haberleriyle yeniden tartışılmaya İstanbul Sözleşmesi hakkında Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay’dan açıklama geldi. Sözleşmenin kadına şiddeti önlemediğine vurgu yapan Ay, “2011’de 121 olan kadın cinayeti sayısı, 2012’de 210’a, 2016’da 304’e çıkmış. 2017’de 353, 2018’de 280 ve 2019’da 299 olarak gerçekleşmiş. Yine bir platformun açıklamasına göre 2020 için bu rakam 300 olmuş. Görüldüğü gibi şiddet azalmamış aksine yükselmiş. Dün Dünya Sağlık Örgütü şiddetin gerekçesi olarak 24-25 madde sayıyor. En tepesine de alkol ve uyuşturucuyu yazıyor. Ancak bu sözleşme, bunlarla değil aileyle mücadele ediyor. Erkeği düşmanlaştırıyor. Şiddetin kaynağı olarak bir cinsi gösteriyor. Kendi değerlerimizi, kültürümüzü gösteriyor” şeklinde konuştu.
KATİLDEN ADALET BEKLENMEZ
Türkiye’de birçok kadın cinayeti işlendiğini belirten Bilal Ay, “Sanki bu sözleşmeye karşı olanlar, kadına karşı şiddete taraftarmış gibi bir hava estiriliyor. Bu kesinlikle doğru değil. Biz kadına karşı şiddete de İstanbul Sözleşmesi’ne de kadının nesneleştirilmesine de karşıyız. Kadının ucuz işgücü olarak kullanılmasına, kadın cinselliğinin pazarlanmasına karşıyız. Ancak bu sözleşme sadra şifa değil. Türkiye’de kadın cinayeti denince akla gelen isimler, Özgecan Aslan, Emine Eulut gibi isimler, hep İstanbul Sözleşmesi yürürlükte iken katledilmiş. Ancak biz katilden adalet bekliyoruz” diye konuştu.
EVDEN UZAKLAŞTIRMA SORUNU ÇÖZMÜYOR
Erkekleri evden uzaklaştırmanın çözüm olmadığını söyleyen Başkan Ay, “Erkekleri evlerinden uzaklaştırmak şiddeti önlememiş. Bunu biz değil rakamlar söylüyor. 2017’de 295 bin 618, 2018’de 358 bin 499 erkek evden uzaklaştırılmış. 2019’un ilk dört ayında ise 92 bin 219 olarak gerçekleşmiş. Bir başka detay, 2018 yılında 358 bin vakanın çoğunda fiziki şiddet yok. Tabii ki şiddetin her türlüsüne karşıyız ancak sorunu çözmeye çalışırken daha da büyütüyor iseniz hatalı davranışta ısrar etmenin bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
İLGİLİ MEVZUAT TEMİZLENMELİ
Saadet Partisi YİK Başkanı Oğuzhan Asiltürk’ün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisine İstanbul Sözleşmesinin kaldırılacağını söylediği ifadelerini de değerlendiren Ay, “Bu sözleşmeyi kaldıracaklara da sözleşmenin karşısında olanlara da teşekkür ediyorum. Çünkü bu sözleşme kadınları korumuyor. Aileye zarar veriyor. Ancak, sadece kaldırmak yetmez. Bununla ilgili çıkan mevzuatın da yeniden elden geçirilmesi gerekiyor. Başta 6284 sayılı kanunun tamamen ortadan kaldırılması gerekiyor. Çünkü bu kanun doğrudan sözleşmeye atıfta bulunuyor.” dedi.
AİLE MUTABAKATI ÖNERİSİ
Sözleşmenin kaldırılmasının ardından yeni bir yol haritası çizilmesi gerektiğini belirten Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Yeni bir sözleşme yeni bir yol haritasına ihtiyacımız var. Hem var olan sorunları çözmek, hem İstanbul Sözleşmesi’nin tahribatını gidermek hem de daha iyiye doğru bir adım atmak için yeni bir yol haritasına ihtiyacımız var. Aileyi güçlendirmeye, kadına karşı şiddeti bitirmeye ihtiyacımız var. Bunun içinde adına Aile Mutabakatı denecek, bizim değerlerimizi esas alacak bir sözleşmenin acilen tartışılmaya açılıp hazırlanması gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı.
Haber Merkezi