İşte bu haber Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiriyor!

Kira uyuşmazlıklarında yeni dönem bugün itibari ile başlıyor. Arabuluculuk yasasıyla ilgili değişim yürürlüğe giriyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

İşte bu haber Kiracı ve ev sahiplerini ilgilendiriyor!

Kira uyuşmazlıklarında yeni dönem bugün itibari ile başlıyor. Arabuluculuk yasasıyla ilgili değişim yürürlüğe giriyor. Kiralardaki faiş artış sebebiyle kiracı ve ev sahipleri arasında uyuşmazlık artmaya başladı. Son dönemlerde arabuluculuk davalarının sayısı da yükseldi. Arabuluculuk yasasının bugün yürürlüğe girdi. Artık bu tarz anlaşmazlıklarda taraflar önce arabulucuya gidecek. Eğer arabulucu da uzlaşma sağlayamazsa yargı süreci başlayacak. Kira uyuşmazlıklarında yeni döneme geçildi. 1 Eylül itibariyle ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları mahkemeden önce arabuluculuk faaliyetiyle giderilecek.

Bugünden sonra artık davaya gitmeden önce kira, komşuluk ve kat mülkiyeti sorunlarının tamamında artık arabulucuya gidilecek. Arabuluculuk başvurularında hiçbir ücret talep edilmiyor ancak el sıkışma sağlandığı takdirde anlaşılan tutara göre belli oranda bir ödeme çıkacak. taraflardan biri ya da ortaklaşa bu ödemeyi yapabilecek. Tarafların kabulüyle arabulucu kişi, anlaşmazlıkta hakim gibi karar verecek ve bu karar hukuki olarak kabul edilecek.

Arabulucuya nasıl başvuru yapılabilecek?

İlki arabulucuya başvuracak taraflardan biri tanıdığı bir arabulucuya başvurabilir. İkinci olarak ise arabuluculuk merkezleridir. Bu kurumlara başvuru yapıp duruma en uygun arabulucu atanır kabul edilirse görüşmeler başlar. Üçüncü ve son olarak ise bunların hiç biri bilinmiyorsa veya bulunamadıysa adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuru yaparak Adalet Bakanlığı listesinde kayıtlı olan arabuluculardan bir tanesi atanabilir.