İşte Kayseri'den Çıkan İlk Kadın Mimar!

Cumhuriyet Dönemi'nin ilk kadın mimarı olan Prof. Dr. Leman Cevat Tomsu'nun Kayserili olduğunu biliyor muydunuz? Leman Cevat Tomsu kimdir, eserleri nelerdir?

İşte Kayseri'den Çıkan İlk Kadın Mimar!

Mimar Koca Sinan gibi Kayseri’den çıkmış çok önemli bir mimar olan, Prof. Dr. Leman Cevat Tomsu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın mimarıdır. 

Kayseri’ye bağlı Tavlusun köyüne kayıtlı olan Tomsu, 7 Haziran 1913’te dünyaya geldi. 

Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli hattat, nakkaş ve Kayseri Belediye Başkanlığı yapmış Mehmet Ali Bey’in torunu da olan Leman Tomsu, lise eğitimini İstanbul Erenköy Kız Lisesi’nde aldı.

Erenköy Kız Lisesi, Türkiye’nin ilk iki kadın mimarının da üniversite öncesi eğitim aldığı kurum olmanın dışında, Türkiye’deki ilk kadın Danıştay üyesi, ilk kadın Sayıştay üyesi, ilk kadın Yargıtay üyesi, ilk kadın radyolog, ilk kadın astronom, ilk kadın emniyet müfettişi, ilk kadın diş doktoru, ilk kadın eczacı, ilk kadın antropoloji profesörünün de mezun olduğu bir okuldur. 

İşte Kayseri'den Çıkan İlk Kadın Mimar!

1929 yılında başladığı Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Şubesi’nde mimarlık eğitimi alan Tomsu, özellikle İstanbul’da birçok kamu binasının mimari çizimini gerçekleştirdi. Kayseri’de ise 1937 yılında Halk Evi binası olarak yapılan ve daha sonra 1942 yılında Kayseri Şehir Tiyatrosu olarak kullanıma sunulan binanın mimarıdır.