İşte Kayseri'nin ağaçlandırma karnesi

Kayseri'de Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında, 14 bin 750 fidan toprakla buluştu. 2020 yılının başından bu yana ise belediyeler tarafından 350 bin fidan dikimi yapıldı. Uzmanlar Kayseri'nin ağaçlandırma karnesini olumlu buldu.

İşte Kayseri'nin ağaçlandırma karnesi

Geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda başlatılan ‘11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü' etkinliği kapsamında, Kayseri'de Orman İşletme Müdürlüğü tarafından sağlanan 14 bin 750 fidan toprakla buluştu.


KAYSERİ 2020'DE YEŞİLLENDİ
Yılın başından bu yana ise, Büyükşehir, Kocasinan, Melikgazi ve Talas Belediyesi tarafından dikimi yapılan fidan sayısı 350 bini aştı. Belediyeler, bu rakamla, 2020 yılı Ocak ayında planladıkları hedefin üzerine çıktı.


BÜYÜKŞEHİR'DE 100 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU
Her fırsatta ağaçlandırmanın önemine vurgu yapan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Memduh Büyükkılıç, fidan dikiminin yanı sıra, iklim sürdürülebilirliğine katkı sunacak biçimde, su ve maliyet girdilerinden tasarruf sağlayacak peyzaj çalışmalarını önemsediklerini ifade etti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından, bu çalışmalar kapsamında, Ocak ayından bu yana 100 bin fidanı toprakla buluşturuldu. Bunlardan 7 bin küsurunun dikimi en son Derevenk Vadisinde gerçekleştirildi. Ayrıca Karayollarından devralınan, Organize Sanayi Bölgesi ile Pastırmacılar Kavşağı arasındaki alana çim yerine çalı tipi bitkilerin ekimi yapıldı. Böylece sulamada yüzde 80 oranında tasarruf sağlandı, bakım ve girdi maliyetleri düşürüldü.


KOCASİNAN'DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 15 METREKARE
Kocasinan Belediyesi'nde, Başkan Ahmet Çolakbayrakdar'ın göreve geldiği 5 yıldan bu yana 500 bin fidan toprakla buluşturuldu ve böylece ilçede kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metrekareye ulaştırıldı. 2020 Ocak ayından bu yana 75 bin fidan toprakla buluşturulurken, yıl sonuna kadar bu rakamın 100 bine çıkarılması hedeflendi. Öte yandan geri dönüşüm tesislerinde 2 bin 720 ton kağıt atığı dönüştürülerek 46 bin 240 ağacın kesilmesi önlendi.


MELİKGAZİ'DE AĞAÇLANDIRMA YILI İLAN EDİLDİ
2020 yılını ağaçlandırma yılı ilan eden Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Belediye çalışmaları kapsamında, fidan değil ağaç dikiyoruz kampanyasıyla bir yıl içinde 15 ila 50 yaş arası 70 bin fidanı toprakla buluşturdu. Yıl sonuna kadar 15 bin fidanın daha dikimi planlandı. Ayrıca, 5 bin ton kağıt ambalaj toplanarak, 85 bin adet çam ağacının kesilmesinin önüne geçildi.


ALİ DAĞI'NDA HER HAFTA SONU 500 FİDAN DİKİLİYOR
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ise, 2020 yılı başından bu yana 70 bin fidanı toprakla buluşturduklarını söyledi. Ayrıca Talas Belediyesi'nde yıl başından bu yana, su, bakım ve girdi maliyetlerinde tassarruf sağlayan 100 bin adet çalı ve maki bitkisinin de dikimi yapıldı. Öte yandan, Ali Dağı'nda her hafta sonu ortalama 500 fidanın dikimi çalışmaları ise devam ediyor.


"AĞACI DİKMEK KADAR, KORUMAK DA ÖNEMLİ"
Kayseri, ağaçlandırma faaliyetleri ile uzmanlardan yüz gülümseten dönüşler aldı. 20 yıl önce Erciyes Üniversitesi (ERÜ)'nde Çevre Mühendisliğini kuran, dünyaca ünlü Çevre Bilimcisi Dr. Uygar Özesmi, gazetemize yaptığı açıklamasında, Kayseri'deki ağaçlandırma seferberliğini olumlu bulduğunu, ancak ağacı dikmek kadar korumanın da önemli olduğunu söyledi.
Geçmişte, TEMA Vakfı ve Greenpeace Akdeniz Genel Müdürlüğü de yapan Çevre Bilimcisi Dr. Uygar Özesmi, yaşı büyük olduğu için gövde çapı daha geniş olan ağaçların, oksijen üretimine daha fazla katkıda bulunduğunu; bu nedenle dikilen ağaçların korumaya alınarak büyümelerine izin verilmesi gerektiğini ifade etti. İklim sürdürülebilirliği için ağaç dikmenin yanı sıra temiz enerjiye geçişin de önemli olduğuna işaret eden Özesmi, sözlerini şöyle tamamladı:


"20 yıl önce Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nü kurmuştum. Kayseri Anadolu Haber Gazetesine bu konuda görüş vermek benim için büyük bir kıvanç. Ağaç dikmek şüphesiz çok kutsal. Kayseri’de ağaçlandırma seferberliği son derece sevindirici, Kayserilileri bu konuda tebrik ederim. Artık inanıyorum ki ağaçlandırma projeleri yerel türlerle yapılıyor. Ancak ağacı dikmek kadar korumak da önemli, bir ağacın yarıçapı ne kadar fazla ise karbon depolaması o kadar büyük, kökleri o kadar derinlere iniyor. Atalarımız boşuna ağaç kesen baş keser dememiş. Ancak bizim ağaç diktiğimiz kadar o ormanları yaşlandırmamız gerekiyor. Öte yandan zannetmeyelim ki ağaç dikerek günahlarımızı temizleriz… İçinde yaşadığımız iklim değişikliğini önlemenin yolu ağaç dikmek değil, fosil yakıtlardan uzaklaşmak ve enerji ihtiyacımızı güneş ve rüzgardan sağlamak. Ağaç dikerken bir yandan hızlı bir şekilde güneş enerjisine geçmek lazım, unutmayalım ağaç da enerjisini güneşten alıp karbonu öyle depoluyor. Ağaçları örnek alalım, yüzümüzü güneşe dönelim.” diye konuştu.


> Selma Kara