İstiklal Marşı kabulünün 103'üncü yılı

Türk milleti bağımsızlığının sembolü İstiklal Marşı kabulünün üzerinden tam 103 yıl geçti. Milli mücadele ruhunun yansıtılması ile ortaya çıkan İstiklal Marşını vatandaşlar araştırıyor. İstiklal Marşını kim yazdı? İstiklal Marşı ne zaman yazıldı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde…

İstiklal Marşı kabulünün 103'üncü yılı

Milli mücadele ruhunu yansıtan İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesini ortaya koyuyor. İstiklal Marşı’nın kabulünün üzerinden tam 103 yıl geçti.

İstiklal Marşı, tam 103 yıl önce Hamdullah Suphi Bey'in kürsüden okuduğu, Atatürk'ün ‘Bu marş, bizim inkılabımızın ruhunu anlatır’ dediği İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde Milli Marş olarak kabul edildi.

O zamanlar herkes böyle bir şiirin Mehmet Akif Ersoy’un kaleminden çıkacağını biliyordu. Ancak Mehmet Akif Ersoy, ‘Milletin marşı para karşılığı yazılamaz’ diyerek bu teklife sıcak bakmadı.

İstiklal Marşı kabulünün 103'üncü yılı

Milli Marş nerede yazıldı?

Mehmet Akif Ersoy para ödülünü almamak koşuluyla İstiklal Marşını Tacettin Dergahı’nda yazmaya başladı. İstiklal Marşı'nı omuzlarında bağımsızlık mücadelesi ile mum ışığının altında yazdı.

İstiklal Marşı'nı para için yazdığının düşünülmesinden endişe eden Mehmet Akif dediği gibi para ödülünü almadı ve aynı dönemlerde ciddi maddi sıkıntı içerisinde olmasına rağmen, kazandığı 500 liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklara iş öğreten Darülmesai'ye bağışladı.

Mehmet Akif, tüm eserlerini topladığı Safahat adlı kitabına İstiklal Marşı'nı koymadı. Nedenini ‘Ben onu milletimin kalbine gömdüm’ sözleriyle açıkladı.

Türk Milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi ruhunu anlatan İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy tarafından söylenen ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözleriyle şanlı geçmişimizin ne büyük badireler ve mücadeleler sonucunda bu millete armağan edildiği anlaşılmaktadır.