İstila kontrolden çıktı – Bu tür tehdit saçıyor, artık evlere de giriyor!

Yurdun dört bir yanında yayılan istilacı tür üreticilere büyük zarar yaşatıyor. Tehdit saçan bu tür havaların soğumasıyla evlere de girmeye başladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

İstila kontrolden çıktı – Bu tür tehdit saçıyor, artık evlere de giriyor!

Tüm Türkiye’de tarım ürünlerine büyük zarar veren istilacı böcek ev ve işyerlerine sığınmaya başladı. Zararlıyla mücadele konusunda ise mücadelede ‘Getirene bin TL’ kampanyası bile başlatıldı. Kayseri'de de bu böcekle ilgili ciddi şikayetler var.

81 ilde hem tarım alanlarına hem de yaşam alanlarına yönelik tehdit oluşturan kahverengi kokarca böcekleri, uzmanlar tarafından kış uykusuna geçmek için kapalı alanlara yöneldikleri belirtiliyor. Yetkililer, bu durumun önüne geçebilmek için vatandaşları böceklerle ilgili önlem almaya çağırırken, etkili ilaçlama çalışmalarının hızlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bin TL ödül var

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde büyük zararlara yol açan bu böcekle ilgili Ordu’da önemli bir adım atılmış, kahverengi kokarca zararlısı getirenlere kilosu başına bin TL ödül verileceği duyurulmuştu. 

Kahverengi Kokarca istilasıyla mücadelede çaresiz kalan üreticiler yetkililere seslenerek acil çözüm talep ediyor.

İstila kontrolden çıktı – Bu tür tehdit saçıyor, artık evlere de giriyor!

Kahverengi kokarca böceği zararları

Kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha halys) tarımsal ürünler ve bitkiler üzerinde ciddi zararlar oluşturabilir. İşte bu böceğin zararları,

Tarım Ürünlerine Zarar: Kahverengi kokarca böceği, sebzeler, meyveler, mısır, fasulye, soya fasulyesi gibi tarım ürünlerine saldırarak ürünlerin verimini ve kalitesini düşürür. Özellikle meyve ve sebzelerin üzerinde lekeler bırakır ve hasat edilebilir ürün miktarını azaltır.

Bitki Sağlığını Bozma: Böcek, bitkilerin yaprak, meyve ve saplarından beslenir ve bu süreçte bitkinin sağlığını olumsuz etkileyerek gelişimini engelleyebilir.

Evlerde Problemler: Sonbaharda, soğuk havadan korunmak için evlere girerek, iç mekanlarda rahatsızlık verebilir. Evlerde bulunması, rahatsız edici bir koku yaymasına ve temizlenmesi zor bir sorun haline gelmesine neden olabilir.

Ekonomik Zarar: Tarımsal üretimi olumsuz etkileyerek ekonomik kayıplara yol açar. Çiftçilerin ürünlerini korumak için ek önlemler almaları gerekebilir, bu da ek maliyetlere neden olur.

Bu böceğin etkilerini en aza indirmek için uygun tarımsal mücadele yöntemleri ve evlerde alınacak önlemlerle kontrol sağlanması önemlidir.

Gaz çıkaran böcek olar da bilinen kokarca böceği Kayseri'de de pek çok yerde görülüyor. Uzmanlar havaların soğumasıyla evlere sığınan bu tür konusundu dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, bu böceğin gittiği yerde çok hızlı çoğaldığını ifade ediyor.