İyileştirme yapılmazsa 2025 felaket yılı olacak!
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın ilaca gelen yüzde 23,5'lik zammın ardından açıklamada bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın gündeme ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, ‘Eczane lehine bir iyileştirme yapılmazsa 2025 yılı eczanelerimiz için felaket yılı olacaktır’ dedi.
Son günlerde eczanelerde yaşanan ilaç bulamama sorunlarının ardından zam haberi geldi. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karara göre ilaç fiyatlarına yüzde 23,5 zam geldi. Vatandaşlar temel ihtiyaçlarını zor karşılarken ilaca da para yetiştirme kaygısı ile kara kara düşünmeye başladı.
Akın, açıklamasında ‘Artık radikal kararların alınması gerekmektedir. Gerekirse yeni bir eylem planı ile birlikte eczacılar bu kaostan kurtulmalıdır’ ifadelerine yer verdi.
Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!
Zam meselesi başlığında yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı, ’23 Ekim 2024 tarihinde yayınlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırmasına dair kararla birlikte fiyatlandırmada kullanılan avro değerinin %23,5 artırılmasıyla aylardır gündemde olan zam geçişi böylelikle gerçekleşmiş oldu. Ancak içerisinde bulunduğumuz durumu göz önünde bulundurursak bu oranın ülke ekonomisi gerçeklerinden bir hayli uzak olduğunu görmekteyiz.
TÜİK verilerine göre %63 olan enflasyon ortamında eczane ekonomileri her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Depolara yapılan İFK baremlerinin düzenlenmesi maalesef eczanelere uygulanmamış, ZAM ile birlikte kârlılığımız geriye gitmiştir. Mevcut İFK artık geçerliliğini yitirmiştir. Eczane lehine bir iyileştirme yapılmazsa 2025 yılı eczanelerimiz için felaket yılı olacaktır. Çözüm olarak ya İFK sil baştan yazılıp uygulanmalı ya da zam dönemine paralel olarak baremler güncellenmelidir. Bu konu ile alakalı her ne kadar yerelde çokça mesai harcasak da asıl görev Türk Eczacıları Birliğine düşmektedir. Müzakere değil mücadele etme vakti çoktan gelmiştir. Bunun en yakın örneği, SGK birliğimizle hiçbir iletişime geçmeden Medula giriş yönetimini değiştirmiş eczacılar mağdur olmuştur.
Artık radikal kararların alınması gerekmektedir. Gerekirse yeni bir eylem planı ile birlikte eczacılar bu kaostan kurtulmalıdır. Her yeni günde eczacının önüne getirilen sıkıntılardan dolayı Eczacı sağlık danışmanlığı hizmetini tam anlamıyla gerçekleştiremiyor. Mesleğimizi bu buhrandan kurtarmak için tüm mücadele yöntemlerini birliğimiz öncülüğünde 56 bölge eczacı odamızın desteğiyle hayata geçirmeli, tüm kamuoyuna sağlık sisteminin vazgeçilmezi olduğumuzu tekrar tekrar anlatmalıyız.
Kayseri Eczacı Odası olarak mesleğimiz içim mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. İnanıyorum ki hep birlikte BAŞARACAĞIZ…’
Vatandaşın omzunda büyük bir yük!
İlaç fiyatlarındaki bu keskin artış, özellikle kronik hastalıkları olan ve düzenli ilaç kullanmak zorunda olan bireyler için büyük bir yük teşkil ediyor. Gelirlerinde herhangi bir artış olmaması, birçok vatandaşı ilaçlarını alma konusunda zor kararlar vermek zorunda bırakıyor. Artan yaşam maliyetleri arasında sağlık harcamaları, vatandaşın bütçesinde giderek daha büyük bir pay kaplıyor.
Hükümetin ilaç fiyatlarına getirdiği zam karşısında vatandaşlar ve sağlık sektörü temsilcileri, uzun vadeli çözümler arayışında. İlaç fiyatlarındaki artışın, sağlık hizmetlerine erişimi daha da zorlaştırabileceği endişesi, toplumun genelinde ciddi bir kaygıya yol açmış durumda.