Japon deprem uzmanı şehir şehir sıraladı – Kayseri tehlikede mi?

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Türkiye'de büyük deprem olacak illeri tek tek sıraladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Japon deprem uzmanı şehir şehir sıraladı – Kayseri tehlikede mi?

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye’de büyük deprem olabilecek şehirleri sıraladı. Peki Kayseri tehlikede mi?

TGRT Haber’e konuşan Yoshinori Moriwaki, Türkiye’deki deprem riski hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Moriwaki, Doğu Anadolu’dan Akdeniz’e uzanan fay hattında büyük bir deprem olabileceğine dikkat çekerken ve bu depremin Mersin, Adana, Hatay ve Antalya’da şiddetli bir tsunamiye yol açabileceğini söyledi.
Doğu Anadolu’nun batı kolunda deprem yaşanması halinde büyük bir yıkım olacağını ve bu depremin en az 7,5 büyüklüğünde olacağını söyledi.

Büyük depremler hangi illerde olacak?

Moriwaki, Türkiye’nin en büyük depremlerinin Bursa, İstanbul, Tunceli ve Bingöl’de yaşanması ihtimalinin yüksek olduğunu dile getirdi. Ege’den Çanakkale’ye uzanan fay hattının oldukça tehlikeli olduğunu ve Marmara’da birleşen fay hatlarının Güney Kore'dekine benzer olduğunu belirtti.

Kayseri tehlikede mi?

6 Şubat Kahramanmaraş depreminden oldukça etkilenen Kayseri’nin bu büyük depremlerden etkilenip etkilenmeyeceği merak ediliyor. Yeni düzenlenen Diri Fay Haritası’na göre Türkiye genelinde 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay bulunuyor. Belirlenen 45 il arasında Kayseri de bulunuyor. Kayseri MTA tarafından son yayınlanan rapora göre Kayseri üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. 

Deprem çantası ve merdiven uyarısı!

Moriwaki, Marmara'dan geçen fay hattının yumuşak zeminde olduğunu belirterek, burada 6 büyüklüğünde bir depremin bile oldukça riskli olduğunu vurguladı. Devlet, belediye ve vatandaşların bu bölgeye dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Moriwaki, evlerde mutlaka deprem çantası bulundurulması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, deprem sırasında merdivenlerden kaçmak yerine evde güvenli bir bölge oluşturmanın önemine değindi.