Japon Deprem Uzmanı uyardı- Bunun yasaklanması şart!

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki deprem bölgesinde verdiği eğitim sırasında binalarda uygulanan asmolene dikkat çekti. Moriwaki uygulamanın yasaklanması gerektiğini vurguladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Japon Deprem Uzmanı uyardı- Bunun yasaklanması şart!

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Türkiye’de birçok binada kullanılan asmolen uygulaması ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Moriwaki uygulamanın yasaklanması gerektiğini savundu.

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi sonrası bölgede bilgilendirme toplantıları düzenledi. 

Moriwaki’nin eğitimlerine şirket uzmanları da eşlik etti.

Japon felsefesi olan Kintsugi’den aldıkları ilhamla deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenler gibi konuları anlatan Moriwaki, Japonya’da uygulanan deprem yönetimi ve afet müdahale sistemleri hakkında bilgiler verdi.

İmar barışı diye bir şeyin olmadığının altını çizen Moriwaki, Türk halkında panik olduğunu ve bunun eğitimle öğretileceğini vurguladı.

Türkiye’de çok sayıda binada kullanılan asmolen uygulamasına dikkat çeken Moriwaki uygulamanın Japonya’da yasak olduğunu söyledi.
Türkiye’de de 2018’de yapılan yönetmelik değişikliği ile asmolen uygulaması yasaklandığını hatırlatan  Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, yeni binalarda kesinlikle asmolen sisteminin yapılmaması gerektiğini belirtti.

Asmolen nedir?

Bir tür tuğla olan asmolen, tavan tuğlası ya da döşeme tuğlası olarak da adlandırılır. Düz bir tavan elde etmek için yapılır. Ayrıca ses yalıtımı sağlar ve duvar ya da döşemelerde, kirişli döşemeye göre daha az çıkıntıya neden olur. Kalıp işçiliği de kolaydır ve kalıp maliyeti düşüktür.