Jeoloji Mühendisinden Deprem Güvenliği İçin 4 Kritik Kural

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta yaşanan iki büyük depremin ardından deprem güvenliği hakkında artan endişelerle birçok soru yöneltiliyor. Kayseri Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, kendisine yöneltilen deprem sorusuna bıkmadan, usanmadan yanıt vererek, halkı bilgilendirerek rahatlatmaya devam ediyor. Önemli bilgiler veren Evsen, hayati öneme sahip, 4 kırmızı çizgilerinin olduğunu söyledi. Detaylar haberimizde…

Jeoloji Mühendisinden Deprem Güvenliği İçin 4 Kritik Kural
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, 6 Şubat’ta meydana gelen 2 büyük depremin ardından günde yüzlerce meraklı soruya muhatap kalıyor. Evsen, bıkmadan, usanmadan vatandaşın sorularına yanıt veriyor. Deprem konusunda yaptığı açıklamalarla vatandaşı rahatlatan ve doğru bilgi vererek, güven aşılayan Evsen, ‘4 kırmızı Çizgimiz var’ dedi. Evsen, maddeler halinde açıklamayı şu şekilde yaptı:

Fay Zonu Üzerine Konut Yapmayacağız: 

Evsen, deprem riskinin yüksek olduğu yerde veya çok yakınına konut inşa edilmesinin büyük risk taşıdığını belirtiyor. Depremlerin yıkıcı etkilerinden korunmanın ilk adımının, fay bölgelerinden uzak durmaya dikkat çekiyor.

Sıvılaşan Yumuşak Zemin Üzerine Konut Yapmayacağız: 

Jeolojik mühendisi, sıvılaşma potansiyeli yüksek olan zeminlerin, deprem anında binalar için ciddi bir tehdit oluştuğunu vurguluyor. Evsen, sıvılaşmaya başlayan yumuşak zeminlerin değişmesi veya bu tür zeminlerde yapılaşmadan kaçınılmasının altını çiziyor. 

Dere yataklarına konut yapmayacağız: 

Doğal afetler sırasında yataklarının ani sel baskınlarına yol açabileceğini hatırlatan Evsen, bu alanlarda inşaat yapılması olası felaketlere davetiye çıkarıldığını ifade ediyor.

Mühendislik hesaplarından taviz vermeyeceğiz: 

Deprem güvenliği konusunda da bina standartlarının önemine değinen Adnan Evsen, yapıların tasarımı ve inşasında bilimsel veriler ve elektrik politikalarının kesintiye uğramaması gerektiğinin altını çiziyor. Evsen'in bu dört kritik kurala dikkat edilmesi durumunda, deprem riskinin azaltılabileceği ve olası zararların en aza indirilebileceği kaydetti.
Adnan Evsen'in bilgi ve deneyimi, Kayseri'deki deprem riski konusunda halk arasında doğru bilginin yayılmasına neden oluyor. Bu dört kırmızı çizgi, depreme dayanıklı ve bilinçli bir toplum inşa etmek için bu tür bilgilendirmelerin, depremin hazırlığında hayati bir rol oynuyor.