Jeolojinin Babası! Naci Görür ve Celal Şengör'ün de hocası bakın kim?
Kayseri'nin yetiştirdiği en büyük bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. İhsan Ketin, yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli jeologlarından biri olarak tarihe adını yazdırdı. Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Naci Görür gibi ünlü bilim insanlarını yetiştiren Ketin, 'Jeolojinin Babası' olarak anılıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Şehir Kültür Sanat Dergisi’nin son sayısında Fehmi Gündüz’ün kaleme aldığı yazısına göre, Türk jeolojisinin mihenk taşı kabul edilen Prof. Dr. İhsan Ketin, 10 Nisan 1914'te Kayseri'de dünyaya geldi. Çocukluk yıllarında başlayan merakı, onu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önde gelen bilim insanlarından biri yaptı. Ketin, Türkiye'nin yerbilimlerinin temellerini atarak, "Jeolojinin Babası" unvanını fazlasıyla hak etti.
İhsan Ketin'in hikâyesi, Kayseri'deki küçük bir okuldan, Almanya'nın Berlin ve Bonn Üniversitelerine kadar uzanıyor. Cumhuriyet dönemi Türkiye'sinde yetişen Ketin, Almanya'da öğrendiği bilgileri Türkiye'ye taşıyarak, jeolojik araştırmalarına yön verdi. Özellikle Kuzey Anadolu Fayı'na dair yaptığı keşiflerle, yalnızca akademik çevrelerde değil, dünya çapında da adını duyurdu.
Ketin, yalnızca jeoloji alanındaki bilimsel çalışmalarla değil, aynı zamanda ülkemizin deprem kuşağı üzerinde yaptığı çalışmalarla da hafızalara kazındı. 1939'da Tercan ve Erzincan depremlerinin ardından bu bölgedeki yerbilimsel araştırmalara yoğunlaştı ve Kuzey Anadolu Fayı'nın yapısını tüm dünyaya tanıttı.
YERBİLİMİNDE YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI
İhsan Ketin’in bilimsel mirası, sadece kendisiyle sınırlı kalmadı; "Ketin Ekolü" adı verilen bir bilimsel okulu da doğurdu. Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Naci Görür gibi ünlü bilim insanlarının yetişmesine olanak tanıyan Ketin, Türkiye’nin jeolojik haritasını çizen, bilimsel verilerin peşinden gitmek için doğaya adım atan bir bilim insanıydı.
TÜM DÜNYADAN ÖVGÜLER
İhsan Ketin, kariyerinin zirvesinde pek çok ödül kazandı. 1988 yılında "Gustav Steinmann Madalyası"nı kazanan Ketin, 1990'larda dünyanın çeşitli jeoloji topluluklarından onur üyelikleri aldı. 2004 yılında, ölümünün dokuzuncu yıl dönümünde, Kayseri'de yapılan bir anma etkinliği ile hatırlanmış, adını bir caddeye veren Büyükşehir Belediyesi, bilimsel mirasına sahip çıkmak için İstanbul Teknik Üniversitesi’nde ona bir müze kurdu.
BİR EFSANENİN SON YOLCULUĞU VE GÜNÜMÜZE ETKİSİ
İhsan Ketin, 1995 yılında hayatını kaybetse de, bıraktığı izler ve bilim dünyasındaki katkıları yaşamaya devam ediyor. 2023 yılında yaşanan büyük depremlerin ardından, Ketin’in yerbilimleri ve tektonik çalışmalarının Türkiye için ne kadar önemli olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Türkiye'nin bilim dünyasında bir simge haline gelen Ketin, kaybettiğimiz canlar için yapılan bilimsel çalışmalara ilham kaynağı olmayı sürdürüyor.
Kendisinin ve ekolünün, jeoloji alanındaki son derece değerli mirası, her geçen gün daha fazla bilim insanına ilham veriyor.
JEOLOJİNİN BABASI" İHSAN KETİN'İN UNUTULMAZ MİRASI
İhsan Ketin, Türkiye'nin bilimsel altyapısına büyük katkı sunmuş, 100’den fazla mesleki eser bırakmış bir bilim insanıdır. "Jeolojinin Babası" olarak anılacak kadar derin bir etki yaratmış olan Ketin, bugün hala dünyanın farklı köylerinden bilim insanlarına ışık tutuyor.
Kayseri'nin en prestijli caddelerinden birine ismi verilen Ketin, bilimsel çalışmalarına hayatının sonuna kadar devam etmiş, "Kuzey Anadolu Fayı" gibi büyük keşifleriyle Türkiye'deki jeolojik yapıyı dünya literatürüne kazandırdı. Bu eşsiz mirasa olan ilgi her geçen yıl artıyor, Ketin'in adı her daim saygıyla anılacak.