Kadına şiddeti azaltmak için yeni proje
Haber: Fatma ALKAN - Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Başkanı Ayşe Uzunlu İstanbul Sözleşmesi ve Türk Kadınlar Birliği'nin çalışmaları ile ilgili olarak açıklamada bulundu. Uzunlu, Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi tarafından AB Delegasyonunun desteği ile yeni bir proje başlatıldığını duyurdu.
Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu İstanbul Sözleşmesi ile ilgili projeleri anlattı: Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi tarafından İstanbul Sözleşmesini uygulamasına yönelik “Tutunduklarımız: İstanbul Sözleşmesi” isimli AB projesi 01 Şubat 2016 ile 31 Ocak 2017 tarihleri arasında uygulanmıştır. Bu kapsamda 19-20 Ekim 2016 tarihlerinde İç Anadolu Bölgesi'ndeki hak temelli kadın kuruluşları için bir eğitim düzenlemiştir. Eğitime Kayseri’den Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi, Kayseri Kadın Dayanışma Derneği ve Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği katılmıştır.
Öğrenelim, öğretelim hedefiyle kentimizdeki hak temelli diğer kadın örgütlerine de çağrıda bulunularak, alınan eğitimlerin yaygınlaştırılması amaçlanmıştır. Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi tarafından 13 Ocak 2017’de İstanbul Sözleşmesi, Savunuculuk, Lobicilik ve İzleme eğitimlerini konu alan bir seminer düzenlenmiştir.”
Ocak 2020’de Türk Kadınlar Birliği Genel Merkezi tarafından AB Delegasyonunun desteği ile yeni bir proje başlatıldığını ifade eden Uzunlu, “Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin de ortak olarak katkı vereceği proje; “Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW)” ve “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi)”nin yaygınlaştırılması, farkındalığın artırılması ve uygulanmasının sağlanması amacıyla başlatılmıştır. Proje faaliyetleri 35 ilde, 30 ay süreyle gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda İstanbul Sözleşmesi, Kadına Şiddet, Savunuculuk ve İzleme gibi eğitimlerin yurt çapında yaygınlaştırılması sağlanacaktır. Sadece Türk Kadınlar Birliği üyelerine değil, tüm Türkiye’de faaliyet gösteren kadın hakları ile ilgili dernek üyelerine uzaktan eğitim ile ulaşılmaya başlanmıştır” diye konuştu.
Başkan Uzunlu, sözleşmenin 2014’de yürürlüğe girmesinden bu yana tam 6 yıl geçtiğini belirterek, “İlk etapta sözleşmeye uygun yapılan uygulamalar ümit vericiydi. Ancak zamanla hükümetin kadın konusundaki politikaları ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması yetersiz kaldı. Çirkin ve asılsız propagandalar başladı. Sözleşme maddeleri oldukça açık ve net” dedi.