Kadınlar Burada Meslek Sahibi Oluyor!

Hacılar ilçesinde yaşayan kadınlar ilçede bulunan Aile Destek Merkezleri (ADEM) ile meslek sahibi oluyor. Kurslara katılan kadınlar devlet desteğiyle aldıkları malzemeleri kermeslerde sergileyerek para kazanıyor, ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Kadınlar Burada Meslek Sahibi Oluyor!

Hacılar İlçesinde yaşayan kadınlar ilçede bulunan Aile Destek Merkezleri (ADEM) ile meslek sahibi oluyor. Kursiyerler devlet desteğiyle aldıkları malzemeleri kermeslerde sergileyerek para kazanıyor, ev ekonomilerine katkıda bulunuyor. Peki Aile Destek Merkezi'nin (ADEM) imkanları nelerdir? Kimler kayıt yaptırabilir? Detaylar haberimizde...

Kadınlar Burada Meslek Sahibi Oluyor!

Aile Destek Merkezleri (ADEM) 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında, kadınlarımızın Devlet ve Millet kaynaşmasını sağlamak amaçlı, psikososyal, sosyokültürel, mesleki ve kişisel yönden gelişimleri ile toplumsal entegrasyonlarını sağlamaya yönelik faaliyet gösteren merkezlerdir. Cumhurbaşkanı Makam Onayı ve talimatları doğrultusunda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde ulusal hale getirilerek ülke çapında 656 merkeze çıkarılmıştır. Bu kapsamda Kayseri'de 5 merkez ilçede Aile Destek Merkezleri (ADEM) açılma talimatı verilmiştir.

Bu merkezler; Devlet-millet kaynaşmasının sağlanması, aile bütünlüğünü tehdit eden unsurlardan korunması, psiko-sosyal, sosyo-kültürel, mesleki ve kişisel yönden gelişimlerinin ve toplumsal entegrasyonlarının sağlanması amacı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik kanunu kapsamında olan ihtiyaç sahibi ailelerden 20-60 yaş arası kadınların ve kadınların 0-6 yaş arası çocuklarına yönelik faaliyet gösteren merkezler olarak açılmıştır.

Kayseri Hacılar'da faaliyet gösteren ADEM (Aile Destek Merkezi),Hacılar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde başlatılan bir projenin merkezi olarak dikkat çekiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde başlatılan projenin, madde bağımlılığı, terörizm, kadına yönelik şiddet, çocuk ihmal ve istismar gibi konularda halkı koruma amacını taşıdığı belirtiliyor.

Hacılar'daki merkez, 20-60 yaş arası kadınlara yönelik, sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı gruplara odaklanan bir proje olarak öne çıkıyor. Yaklaşık 48-60 kursiyerin katıldığı merkez, Kayseri genelinde beş ilçede faaliyet gösteriyor. Cumhurbaşkanlığı Makam Onayı ve talimatları doğrultusunda ulusal hale gelen proje, bölgedeki ihtiyaçları karşılamaya yönelik olarak devam ediyor. Kursiyerlerin çocuklarına da oyun odası desteği veriliyor ve çocuklara öğretmen eşliğinde anasınıfı düzeyinde eğitim veriliyor. Böylelikle kadınların kursa gelmemek için hiçbir engelleri kalmıyor.

Kadınlar Burada Meslek Sahibi Oluyor!

Merkez, sadece atölye çalışmalarıyla değil, aynı zamanda eğitim hizmetleriyle de dikkat çekiyor. Aile içi şiddetle mücadele, çocuk ihmal ve istismar, madde bağımlılığı gibi konularda eğitimler veriliyor. Merkezde görevli doktorlar tarafından çeşitli sağlık taramaları da düzenleniyor.

Kursiyerler, üç aylık dönemler halinde atölye çalışmalarına katılıyor ve elde ettikleri ürünleri kermeslerde satma imkanına sahipler. Kermes gelirleri kursiyerlere destek olarak geri dönüyor. Ayrıca, devlet tarafından sağlanan teşvik ödeneğiyle düzenli devam eden kursiyerlere bir defaya mahsus 1800 TL ödeme yapılıyor.

Merkez, hafta içi beş gün süren eğitimlerin yanı sıra hafta sonları kültürel etkinlikler düzenleyerek kadınların sosyal hayatlarına katkı sağlıyor. Şu anda sertifikalı cenaze hizmetleri kursu veren merkez, ilerleyen süreçte yeni kurslar açmayı planlıyor.

Kadınlar Burada Meslek Sahibi Oluyor!

Kayıt sistemi, Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Kaymakamlık koordinasyonuyla en dezavantajlı gruptan başlayarak gerçekleştiriliyor. Genelgede belirtilen sosyo-ekonomik kriterlere uygun olanlar kayıt olabiliyor.

Hacılar Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde açılan Hacılar Aile Destek Merkezi Hacılar Kaymakamı  Sayın Burak Dertlioğlu ve eşi tarafından sık sık ziyaret edilmekte ve bölge halkının da aktif ilgisiyle karşılaşmaktadır. Ayrıca, Kayseri valisi Sayın Gökmen ÇİÇEK tarafından da yakından takip edilen projenin, dezavantajlı kadınları meslek sahibi yapma misyonu büyük bir destek görüyor.

Bu özel proje, dezavantajlı kadınlara sadece meslek edindirme imkanı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sosyal hayatlarına katkı sağlayarak toplumsal dengenin güçlenmesine katkıda bulunuyor.

 

Haber Feyza Sayar ve Buket Didem Ulu tarafından hazırlanmıştır.