Kalan Arabaşı hamuru nasıl değerlendirilir?

Kentte kar yağışı etkisini artırarak devam ederken, Kayserililerin bu soğuk havalarda yapmayı en sevdiği şey arabaşı oluyor. Kalabalık ortamlarda yenilen arabaşıdan kalan hamurların nasıl değerleneceği Kayserililer tarafından araştırılıyor. İşte tüm detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kalan Arabaşı hamuru nasıl değerlendirilir?

Kayserililer soğuk kış günlerinde bir araya gelerek arabaşı etkinlikleri düzenliyorlar. Yanında hazırlanan hamuru ile birlikte tüketilen arabaşı çorbası kış aylarında Kayserililerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri oluyor. Arabaşıdan kalan hamur çoğu zaman çöpe atılırken, Kayserililer bu hamuru nasıl değerlendirebileceğini araştırıyor. 

Kayseri’de kış mevsimi denilince akla ilk gelen çorbalarından biri arabaşı çorbası oluyor. Yanında hazırlanan hamuru ile kış akşamlarına lezzet katan arabaşı çorbası kavrulmuş un, acı biber ve tavuk etinden hazırlanıyor.  Kış aylarının karlı ve soğuk geçtiği Kayseri’de, arabaşı çorbası genellikle misafir ağırlamanın, ailenin ve dostların bir araya gelmesinin simgesi haline de gelmiştir. 

Kalan Arabaşı hamuru nasıl değerlendirilir?

Kalabalık sofralarda tüketilen arabaşı geleneğinde Kayseri’de etkili olan ‘Az olmasın da kalsın’ sözü ile bolca hamur yapılır. Genellikle bu etkinliklerden sonra da arabaşı hamurları tüketilmez ve kalır. Bir iki gün yemeye çalışan Kayserililer sonunda bu hamurları maalesef çöpe atar. İşte bu soruna bir çare bulundu.

Kalan hamur nasıl değerlendirilir?

Arabaşının çorbası herkes tarafından sevilirken, hamurunu çoğu kişi sevmiyor. Bu durumdan dolayı da hamurlar yenmediği için kalıyor. Kalan hamurları değerlendirerek ‘Bazlama’ yapabileceğinizi biliyor musunuz? İşte tarifi;
Kalan hamurları bir tencereye alarak un, tuz ve maya ekliyoruz. Kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam ediyoruz. Hamurun soğuk bir yerde sabaha kadar dinlenmesi gerekiyor. Dinlenen hamuru bezelere ayırarak, oklava ile açıyoruz. Sonucunda balon gibi şişen bazlamalar elde edebilirsiniz…

Kalan Arabaşı hamuru nasıl değerlendirilir?