Kalkan: 'Milli eğitimde oturmuş bir sistem olmalı'

Türkiye'nin en büyük sivil toplum örgütü olan ve başta eğitim olmak üzere bir çok alanda sendikayı bünyesinde bulunduran Memur Sen'in, Kayseri Şube Başkanı Aydın Kalkan, sürekli değişen eğitim sistemi hakkında görüşlerini paylaştı.

Kalkan: 'Milli eğitimde oturmuş bir sistem olmalı'

Verdiği bilgilerde, eğitim sisteminde sürekli değişiklik yapılmasının doğru olmadığını ifade eden İl Temsilcisi Kalkan, konuya ilişkin şunları paylaştı: "Son 14 yıldaki AK Parti iktidarında dört tane Milli Eğitim Bakanı değişti. Aynı iktidarın bakanları ayrı ayrı sistemler uygulamak istediler. Gerçekten kalıcı bir milli eğitim politikasının olması lazım. Yani milli eğitimle ilgili kafa yormuş insanların, uzmanların çağırılarak ne yapılacaksa gerçekten yapmak ve sistemi oturtmak gerekiyor. Sistem oturmayınca daha sonra mutlaka bir takım değişiklikler yapmak durumunda kalınıyor. Deneme-yanılma tahtasına dönmüş oluyor durum. İşte bir bakan bir sistem getiriyor, öbürü onu beğenmiyor tekrar değiştiriyor ve sistem oturmadan eğitim faaliyetleri yürütülmeye çalışılıyor. Bu duruma ise ne öğretmenler ne öğrenciler ne de velileri ayak uyduramıyor. Milli eğitim politikası yeniden belirlenmeli ve benimsenen bir eğitim politikası üzerine projelere eklenmelidir. Yani düşünebiliyor musunuz. 4+4+4'ün esprisi de henüz daha okullarımızda kabul görmedi. Fen lisesi müfredatıyla meslek lisesinin müfredatı, fen lisesinin matematik kitabıyla meslek lisesinin matematik kitabı aynı. Yani fen lisesi nedir akademik olarak eğitim verilen okullarımız. Burada sayısal derslerin alabildiğine çok konulması lazım. Meslek liselerinde ise tezgahın başında eleman yetiştireceğiz. Yani mesleğe yönelik atölye derslerinin ağırlıkta olması lazım ve diğer derslerin de azaltılması lazım ama henüz bu tam yapılmış değil." 

"ÖNCE VALİ DEĞİL ADAM YETİŞTİRMELİYİZ"

Eğitim ve sistemi üzerine verdiği bilgilerde, öğrencilere öğretimle birlikte eğitimin de aynı oranda verilmesinin önemini vurgulayan Memur Sen İl Temsilcisi Kalkan, bir babanın vali olan oğluna 'sen vali oldun ama adam olamadın' dediği kıssasını anlatarak: "Biz vali değil adam yetiştirmeliyiz önce. Meslek eğitiminin yanında biz, adam yetiştirmenin, iyi bir insan yetiştirmenin de gayreti içerisinde olmalıyız. Bireylerin sadece öğretim ihtiyacını değil, eğitim ihtiyacını da bir o kadar karşılamalıyız. Şimdi bakıyorsunuz müfredata ağırlıklı olarak öğretim ve bilgi yüklü. Tamam, tabii ki öğretim olsun, olmalı ama bununla beraber örf ve adetimizin, değerlerimizin, insani davranışların öğretileceği eğitime de yönelik müfredatta derslerin ağırlıklı olarak bulunmasını istiyoruz" ifadelerinde bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ