Kalp kriziyle karıştırmayın – Hepiniz yaşıyor olabilirsiniz!
O sendrom kalp kriziyle karıştırılıyor. 'Kırık Kalp Sendromu' kalp krizini taklit ediyor. Kayserili vatandaşlar bu sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Kırık Kalp Sendromu nedir? Kırık Kalp Sendromu belirtileri nelerdir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…
Kırık Kalp Sendromu kalp krizi ile benzer belirtilere sahip olması dikkat çekiyor. Kayserililer kalp krizi yaşadığınızı zannediyor olabilirsiniz. İşte detaylar...
Kırık Kalp Sendromu 1990 yılında Hiraru Sato tarafından keşfedilen bir rahatsızlık. Kalp krizi ile benzer belirtiler ile kendini gösteren bu rahatsızlığın tıbbi literatürdeki adı Takotsubo Kardiyomiyopati olarak geçiyor. Kırık Kalp Sendromu sürekli stres, üzüntü gibi durumlarla karşı karşıya gelindiğinde vücudun gösterdiği tepki olarak karşımıza çıkıyor.
Sendrom, kalp krizi gibi gelişim gösteriyor ve hasta olan kişi kalp krizi geçirdiğini hissediyor. Kişiye ait kan değerlerine yönelik değişkenler de kalp krizi semptomlarına benzemektedir. Kırık kalp sendromu kişinin çok sevdiği birini kaybetmesi, terk edilmesi ya da ayrılma gibi büyük travmalar yaratan olayların sonucunda meydana gelen kalıcı olmayan bir kalp rahatsızlığı olarak açıklanıyor.
Kişinin çok ciddi stres yaşaması bu sendroma neden oluyor. Yakın bir aile üyesini kaybetmesi, ayrılıklar yaşaması, işini, parasını kaybetmesi gibi ağır stres içeren olaylar, vücuda adrenalin salgılanmasına neden oluyor. Bu adrenalin ile kalp gücünü kaybediyor. Sonucunda ise nefes darlığı, kalp çarpıntısı, bayılma gibi belirtiler yaşanıyor.
Kırık Kalp Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kırık kalp sendromu yaşayan kişide oluşan semptomlar kalp krizi ile benzerlik gösterir. Bu sendromun en belirgin iki belirtisi mevcuttur. Bu belirtiler göğüste hafif, şiddetli ağrı ve nefesin daralmasıdır. Bunların dışında Kırık Kalp Sendromunu gösteren farklı belirtiler şu şekildedir;
Kişinin sol kolu ve kolun alt kısmında ağrı
Kişinin terlemesi
Kalbin devamlı olarak sıkışması
Yorgunluk, huzursuzluk ve stres
Beden hareketlerini kontrol edememe
Tek kalma kaygısı
Baş ağrısı
Konsantre olamama hali
Uzmanlar kalp sağlığı için en önemli unsurun beslenme ve egzersiz olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Cihan Altın ise Kalp Kırıklığı Sendromuna yakalananlar için ‘Kişiler haftanın 3 günü tempolu yürüyüş yapmalı ve fastfood tarzı yiyeceklerden uzak durmalı’ tavsiyelerinde bulundu.