Kar, her yıl kayseri'ye neden geç yağıyor?
Ülkemizde yağışların azalması, yaz mevsiminin geç gelmesi ve karın Kayseri'ye her yıl daha geç yağması, neredeyse her dönem gündeme gelen bir konu haline geldi. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, mevsim kaymalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
Ülkemizde yağışların azalması, yaz mevsiminin geç gelmesi ve Kayseri’ye her yıl daha geç yağması neredeyse her dönem gündeme gelen bir konu haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda, karın Kayseri’ye kasım ayında yağması ve geçtiğimiz kış mevsiminde ocak ayında yağması vatandaşları tedirgin ediyor. Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen konuyla ilgili önemli açıklamaları Kayseri Anadolu Haber muhabirine anlattı.
26 bin yıllık süre içerinde oluyor!
Dünyanın 3. bir hareketi olduğunu yalpalama olarak tanımlanan bir dönüşü olduğunu kaydeden Evsen: “Dünyanın bizim bildiğimiz iki türlü hareketi var. Bu iki türlü hareketlerden birincisi, kendi etrafında dönmesi ikincisi, güneşin etrafında döner bundan kaynaklı olarak da mevsimler meydana gelir. Dünyanın kendine mahsus bir yapısı var, kenarları basık kutuplara doğru basık kenarlara doğru biraz daha açılır, eksenden itibaren yaklaşık 23 buçuk santigrat derecelik bir açıklığı söz konusu. Dünya hem kendi ekseni etrafında hem de güneşin etrafında dönerken bu dönüşü 365 gün 6 saatte tamamlıyor. Birde dünyanın 3. Bir hareketinden bahsediliyor. Bugünler de eksen eğikliğinden kaynaklı olarak. Eksenin kayma diye tanımladığımız ya da yalpalama diye tanımladığımız bir dönüşü var ki bu da yaklaşık 26 bin süre içerisinde bir kez gerçekleşir. Yani bugün başladığı noktaya yalpalama hareketi neticesinde 26 bin yıllık dönme süresine tekrar geliyor. Bunun anlamı şudur. 26 bin yıllık süre içerisinde yazlar kış, kışlarda yaz oluyor. Yani bu doğal bir olaydır” ifadelerini kullandı.