'Kar'ın faydası saymakla bitmiyor

Kimimizin hasretle beklediği, kimimizin istemediği, hatta beyaz çile diye nitelediği kar, Kayseri'ye yoğun bir şekilde yağmaya başlarken, 'kar'ın canlılığa bir çok faydasının olduğu belirlendi.

'Kar'ın faydası saymakla bitmiyor

Topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözücü özelliği bulunan kar, bitkilerin beslenmesini sağlarken, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağı olarak biliniyor. Sadece yağmur ile barajların dolmasının ve kalıcı olmasının mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, 'kar'ın barajların dolması, sulama ile enerji üretiminin sağlaması için hayati bir nitelikte olduğunu da ifade ediyor.

Karda bulunan amonyağın, karın erimesiyle birlikte toprakta kaldığına da dikkat çeken uzmanlar, amonyağın, azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşıladığını da bildiriyor.

'Kar'ın herkes tarafından bilinen ve istenen bir özelliği ise; havadaki ve karadaki zararlı mikropların karla birlikte hapsedilerek yok edildiğidir. Ayrıca kar, hava durumuna da etki ederek yağdığı anda hava yumuşuyor ve havanın aşırı soğuması engellenmiş oluyor. Diğer taraftan ise bitkiler üzerinde adeta bir koruyu örtü özelliği gösteren kar, başta buğday olmak üzere bir çok bitkinin de korunarak yaza ulaşmasını sağlıyor. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ