Kasım ayında en çok hangisi tercih edildi? Altın mı, döviz mi?
Türkiye İstatistik Kurumu kasım ayında yatırımcının en çok altının mı, yoksa dövizin mi? tercih edildiğini açıkladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…
TÜİK kasım ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayarak yatırımcının altın mı yoksa dövizi mi? tercih ettiği belli oldu.
Yatırım neredeyse her insanın tercih ettiği bir olgudur. Küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak değişkenlik gösteren altın ve döviz, ekonomistlere göre 2024 yılında daha da değerleneceği söyleniyor. Dolayısıyla altın ve dövize talep arttı.
TÜİK’in yayımladığı verilerde ise şu ifadeler yer alıyor; ‘Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,47, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 2,00 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.’
Euro yatırımcısına getiri sağladı
Bu bilgiler ışığında, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Euro yüzde 2,27 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 0,02, mevduat faizi (brüt) yüzde 0,54, BIST 100 endeksi yüzde 4,90 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5,85 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; Euro yüzde 1,80 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları yüzde 0,47, mevduat faizi (brüt) yüzde 1,00, BIST 100 endeksi yüzde 5,34 ve DİBS yüzde 6,27 oranlarında yatırımcısını zarara uğrattı.
3 aylık değerlendirmeye bakıldığında, Külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,14 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlarken; TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2,06 oranında yatırımcısını zarara uğrattı. Aynı dönemde DİBS, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 22,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 24,82 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.