Kayalar, Yeşilyurt gibi Kayseri'yi de tehdit ediyor

Geçtiğimiz gün yağışların başlamasıyla Yeşilyurt'ta ev göçüğü meydana gelirken, bu olay Kayseri'deki evlerin ve çevrenin ne denli tehlikeli olduğu sorularını akıllara getirdi.

Kayalar, Yeşilyurt gibi Kayseri'yi de tehdit ediyor

Ev göçüğü gibi bir başka tehlikenin de yağış ile yumuşayan ve kayganlaşan eğimli yamaçlarda bulunan kayaların olduğu belirlenirken, AFAD’ın kayıtlarına göre ise kaya düşmesi olayında iller arasında Kayseri ilk sırada geliyor.

KAYALARIN ISLAHI ŞART!

Eğimi ve eğimli yerlerde bulunan kaya mevcudu çok olan Kayseri’nin, AFAD’ın da kayıtları ışığında en çok kaya düşmesi yaşanan il olduğu, dolayısıyla bu kayaların ya yerlerinden kontrollü bir şekilde kaldırılmaları ya da zeminlerinin güçlendirilerek ıslahının sağlanması gerektiği görülüyor. Geçtiğimiz gün evde göçük yaşanan ve bir kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt civarında ve yolu üzerinde yamaçların çok olduğu ve yamaçlar üzerinde irili ufaklı bir çok kayanın bulunduğu dikkatleri çekiyor. Olası bir sarsıntı veya yağışta yerinden yuvarlanabilecek şekilde duran kayaların potansiyel birer tehlike olduğu gözler önüne seriliyor. Söz konusu kayaların acilen kontrollü bir şekilde ıslahı gerekiyor.

KAYSERİ’DE KAYALIK YERLEŞİM YERİ MEVCUT

Kaya yuvarlanması tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Kayseri’de, eğimin çok olduğu ve bu eğimli yamaçlarda irili ufaklı kayaların bulunduğu bir çok yere rastlanırken, bu yerlerin yanı başında ise yerleşimin yer aldığı görülüyor. Bunlardan bazıları Konaklar, Talas, Ahi Evran, Hisarcık olarak hafızalarda yer almıştır. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ