Kaynak kitap krizi büyüyor!

Okullarda resmi müfredat dışında öğretmenlerin velilerden talep ettiği ek kitaplar veliler arasında krize neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yasaklanmasına rağmen ebeveynlere aldırılan kaynak kitap konusu velileri ikiye böldü. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kaynak kitap krizi büyüyor!

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda yayınladığı yönetmelik ile okullarda öğrencilere kaynak veya yardımcı kitap önerilmesini yasakladı. Ancak bu kural çoğunlukla ‘karşılıklı rıza’ dâhilinde çiğneniyor. 

Okulların açılması ile birlikte aileler kırtasiye telaşının büyük bir kısmını halletti fakat yeni bir sorun olarak da okulun ilk haftası yapılan veli toplantılarında kaynak kitap ile karşılaşmaya başladılar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından velilerden gelen şikâyetler üzerine okullarda kaynak kitap aldırılması yasaklanmıştı ancak bazı okullarda bu uygulamanın devam ediyor.  Belirli yayınlara ait kitapları işaret eden ve devletin verdiği kitapları yetersiz bulan öğretmenler kitap istemeye başladı. 

Bakanlık kaynak kitap alınmasını yasaklamıştı!

Bakanlık konuyla ilgili yasak olduğunu geçtiğimiz yıllarda paylaşmış, bu sene başında da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan ilgili yönetmelikte “Öğrencilere Aldırılmayacak Kitaplar” başlığı altında “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz” hükmünün yer almasıyla 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında da kaynak kitap alımının yasak olduğu bilgisi paylaşılmıştı.

Fakat buna rağmen, Kayseri ile birlikte pek çok ilde anaokulu, ilk ve ortaokullarda kaynak kitap isteği ile karşılaşan veliler, zorunlu değil denilerek işaret edilen kitapları sınıf çoğunluğu mecburiyeti ile almak zorunda kalıyor.

Sınav öncesi geçiş dönemindeki öğrencilere aldırılması normal karşılanırken, ara sınıf hatta ana sınıfı için istenen kaynak kitaplar Kayseri’de velilerin ortak sorunu haline geldi.

Öğrencisine mobbing uygulanmasından çekinenler ve ders takibinde çözümü olmayanlar mecburen kabul ettiğini söylerken, sınav hazırlığındaki veliler ise kaynak kitabı bazı sınıflarda gerekli görüyor. 

Herkes ortak çözüm istiyor!

Veliler de öğretmenler de konuya bir çözüm bulunması gerektiğini düşünerek orta yollu bir çare için yetkililerin el atması gerektiğini vurguladılar.

Bazı öğretmenler almayan çocuklara alternatif bir çözüm bulmazken, bazıları ise alamayan çocuklara yardımcı olmaya çalışıyor, velileri ikiye bölen kaynak kitap konusunun ne zaman netliğe kavuşacağı şimdilik belirsiz.

Durumdan memnun olanlar da varken Kayseri genelinde şikâyetçi olan veliler ise oldukça fazla, durumun nasıl çözüleceği ise şimdilik merak konusu.