Kayseri 4. sırada!

Kayseri şeker pancarı üretiminde Türkiye'de 4. sırada yer aldı. Ancak verimde aynı başarıyı elde edemedi. Kayseri şeker pancarı veriminde kaçıncı sırada? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri 4. sırada!

Şeker pancarı Türkiye’de tarım sektöründe ve tarıma dayalı sanayi üretiminde önemli bir rol oynuyor. Stratejik bir ürün olan şeker üretiminde illerin genel tablosu ortaya çıktı. Kayseri bu tabloda 4. sırada yer alırken verimde aynı başarıyı gösteremedi. 

Türkiye, yıllık ortalama 2.5 milyon ton şeker üretimi ile dünyada Rusya, ABD, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden sonra geliyor. Yine yaklaşık 350 bin çiftçi aile, yıllara göre 350-500 bin hektar arasında değişiklik gösteren ekim alanında şeker pancarı yetiştiriyor.

Kayseri Şeker de bu kapsamda yaklaşık 80 bin çiftçiyle hizmet veriyor. 1954 yılında temeli atılan ve 1955 yılında açılışı yapılan Kayseri Şeker Fabrikası da Türkiye’de tarım sektöründe ve tarıma dayalı sanayi üretiminde önemli bir rol oynuyor.

Konya ilk sırada!

2023 yılında Türkiye’de 3.640.696 dekarda 25.250.213 ton şeker pancar üretimi gerçekleşti. Dekar başına verim ise 6.960 kg oldu. İl sıralamasında 8.157.006 ton ile Konya ilk sırada yer alırken Yozgat 1.483.654 ton ile ikinci sırada yer aldı. Afyon ise 1.421.060 ton ile üçüncü sırada kendine yer buldu.

Kayseri 1.274.621 ton ile dördüncü sırada yer aldı. Kayseri’de 2023 yılında 164.986 dekar alanda 1.274.621 ton şeker pancar üretimi gerçekleştiğini belirtilirken, şeker pancarın dekar başı veriminin ise 7.785 kg olduğu aktarıldı. 

Kayseri ilk 5’te yer alamadı!

Diğer yandan ortaya çıkan verilere bakıldığında Kayseri dekar başına alınan şeker pancarı sıralamasında ilk 5’in dışında kaldı. Kayseri’de şeker pancarının dekar başı verimi 7.785 kg olurken, bu rakamla birlikte şehir, bu alanda ilk 5 içerisinde yer almadığı görüldü.