Kayseri arabuluculukta ilk 5'te

Kayseri'nin arabuluculuk tutanak miktarlarında iller arasında ilk beşte yer aldığı ortaya çıktı. Bu tabloda, Kayseri'nin daha önce 7'nci sırada olduğu ve arabuluculuğa olan talebin arttığı görüldü.

Kayseri arabuluculukta ilk 5'te

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’ndan elde edilen bilgilerde Kayseri, arabuluculuk tutanak sayısında; İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük illerin ardından 5’inci sırada geldi. Toplam 37 ilin bulunduğu listede son sırada ise toplam 1’er tutanak ile Gaziantep, Aksaray, Amasya, Giresun, batman ve Bolu en son sıralarda yer aldı.
 
ANLAŞMA ORANI YÜZDE 93
 
Arabuluculuk Daire Başkanlığı’ndan edinilen bilgilerde, yurt genelinde arabuluculuk uygulaması ile çözülen anlaşmazlıkların oranının yüzde 93 olduğu, geriye kalan miktarın ise anlaşma sağlanamadığı oran olarak ifade edildiği görüldü. Buna göre arabuluculukta çok büyük bir miktarı bulunan anlaşma sağlanan kısım 8 bin 324 iken, anlaşma sağlanamayan miktar ise 584 şeklinde kayıtlara geçti. 
 
ARABULUCULUĞUN PARASAL DEĞERİ 1 MİLYAR LİRAYA YAKIN
 
Öğrenilen bilgilerde arabuluculuk hizmeti ile elde edilen kazanımın parasal miktarının ise 732 milyon 411 bin 673 lira olduğu aktarıldı. Arabuluculuk uygulaması ile parasal olarak kazanım söz konusu iken, bir de vakitten tasarruf edildiği biliniyor. Yoğun olan yargıya başvurmadan ve bürokratik süreçleri kullanmadan taraflar arasında anlaşmayı öngören sistemde mali tasarrufun yanında vakit anlamında da tasarruf gerçekleştiği ifade ediliyor.
 
EN YÜKSEK ÇÖZÜM İŞÇİ-İŞVEREN ANLAŞMAZLIKLARI KONUSUNDA
 
Aralarında; aile hukuku, mal ve ticaret hukuku, sağlık hukuku gibi konuların da bulunduğu toplam 35 konuda yapılan arabuluculuk uygulamasında, en yüksek başvuru işçi-işveren uyuşmazlığı konusunda yaşandı. Konularına göre miktarları paylaşılan arabuluculuk uyuşmazlıklarında ‘işçi-işveren anlaşmazlıkları’ 7 bin 328 olarak gösterilirken, onu takip eden ‘telif haklarından kaynaklanan tazminat ve alacağın’ da 263 olarak gerçekleştiği paylaşıldı. Listede 3’üncü sırasındaki ‘maddi-manevi tazminat uyuşmazlığı’nda ise miktar 192 olarak kayıtlara geçti. Listede en az anlaşmazlık olan konunun da 1’er adet ile ‘kaçınma sözleşmesi’ ile ‘spor hukuku’ olduğu iletildi. HABER: KAAN AKBAŞ-FOTO: ADALET BAKANLIĞI