Kayseri balıkçılıkta Türkiye genelinde 3'üncü sırada

Balık üretiminde Kayseri'nin Türkiye genelinde 3'üncü sırada olduğu ortaya çıktı.

Kayseri balıkçılıkta Türkiye genelinde 3'üncü sırada

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden edinilen Kayseri’deki balıkçılık ile ilgili bilgilerde, son verilere göre iç sularda Kayseri’nin 2’nci, dış sularda, yani bütün yurt genelindeki kıyı illeri de dahil olmak üzere 3’üncü sırada olduğu öğrenildi.
 
85 MİLYONUN ÜZERİNDE ALABALIK YUMURTASI ÜRETİLDİ
 
Kayseri’deki balıkçılık faaliyetleri konusunda edinilen bilgilerde, Kayseri’de bulunan balık kuluçka tesislerinde 2016 yılında 85 milyonun üzerinde alabalık yumurtası üretildiği bildirildi. İl müdürlüğünden konuya ilişkin olarak şunlar paylaşıldı: “Büyük umut ve hedeflerle girilen 2016 yılında Kayseri ilimizde balıkçılık ve su ürünleri alanında ciddi çalışmalar yürütüldü. Üreticisinden avcısına, perakendecisinden tüketicisine kadar azimle, kararlılıkla çalışmalara devam edilmektedir. Su ürünleri yetiştiriciliği açısından; 2016 yılında, 45 adet olan su ürünleri yetiştiricilik tesisi toplamda 22.951 ton/yıl üretim kapasitene sahip olmuş ve 3 bin 650 ton alabalık üretimi gerçekleştirmiştir. Bunun yanında 100.184.000 adet alabalık yumurtası kapasitesine sahip İlimizdeki kuluçkahanelerde, 2015 yılında üretilen 60.000.000 adet alabalık yumurtasına karşılık, 2016 yılında 85.100.000 adet alabalık yumurtası üretilmiştir. Bu durum bize bir önceki yıla göre düşen kapasitede daha yüksek ve kaliteli üretim yapıldığını göstermektedir.
 
TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK TIBBİ SÜLÜK YETİŞTİRİCİLİĞİ İŞLETMESİ KAYSERİ’DE
 
Edinilen bilgilerde Türkiye’nin ilk ve tek Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği İşletmesi’nin de Kayseri’de bulunduğu paylaşılırken şu bilgilere yer verildi; “Kayseri ilimizde, farklı bölgelerde su ürünleri yetiştiricilik tesisi kurmak için başvuru yapan 126 müteşebbisin başvuruları ‘Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği’ hükümlerine göre işleme alınmış olup, iş ve işlemleri devam etmektedir. Ürün çeşitliliğini arttırmak için desteklediğimiz, hem kuluçkahane hem de yetiştirme ruhsatlı, 1 ton/yıl kapasiteli, Türkiye’nin ilk ve tek Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği İşletmesi de Kayseri ilimizde bulunmaktadır.”
 
Verilen bilgilerde baraj göllerinde yapılan üretim miktarlarına da değinilerek şu bilgiler aktarıldı: “Ticari su ürünleri istihsali bakımından; 2015 yılında istihsal amacıyla 1 yıl süre ile kiralaması yapılan Yamula Baraj Gölü’nde verimli bir sezon geçirilmiş, 435.000 kg ürün karşılığında yıl içi kira güncellemesiyle birlikte toplam 93.000_TL gelir elde edilmiştir. Aynı dönemde 3 yıl süre ile kiralaması yapılan Bayramhacı 2. Etap su ürünleri istihsalinden, 16.000 kg ürün karşılığında 6.300_TL gelir elde edilmiştir. DSİ Genel Müdürlüğünce yapılan yeni değerleme ile Yamula Baraj Gölü istihsal alanı, 2016 yılında 438.000 kg ürün karşılığında 4 yıl süre ile yıllık Tarım-ÜFE artış oranıyla 82.000_TL bedel ile yeniden kiraya verilmiştir. Amatör su ürünleri avcılığı yönüyle; tebliğlerde yapılan değişikliler sonucunda 2020 yılına kadar yürürlükte olacak tebliğ yayımlanmıştır. Amatör Balıkçı Belgesi zorunluluğu bulunmamasına rağmen, 400 adet yeni Amatör Balıkçı Belgesi Formu temin edilmiştir. İl müdürlüğümüzün yapmış olduğu denetim ve kontroller sonucu 2015 yılında; yetiştiricilik, ticari avcılık, amatör balıkçılık, perakende satış yeri ve av bayii, kalıntı izleme ile alıcı ortam su kirliliği denetimi ve benzeri olmak üzere toplamda 571 adet olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında ise denetim ve kontrol sayısı 936 adet olarak artış göstermiştir. Yapılan rutin denetim faaliyetleri dışında, telefon, kısa mesaj ve yazılı ihbar yoluyla yapılan ayrı 5 denetimde ise yaklaşık 6.500 metre ağ ve tırıvırı, parakete, sepet ve farklı av araçları ele geçirilmiştir. 2016 yılı Mayıs ayında başlatılan Su Ürünleri Denetim Programı kapsamında bakanlığımızca Kayseri ilimiz için yılda 2.090 denetim planlanmıştır. Açık ve kapalı sezon esaslı denetim planı ilçe müdürlüklerimize dağıtılarak uygulamaya alınmıştır.” HABER: KAAN AKBAŞ-FOTO: GENEL