Kayseri Barosu'ndan 5 Aralık açıklaması

Kayseri Barosu yayımladığı basın bildirisi ile 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 90. Yılını kutladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kayseri Barosu'ndan 5 Aralık açıklaması
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Barosu 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 90. Yılını yayınladığı basıl bildirisi ile kutladı.

Yayınlanan bildiride şu ifadeler yer verildi: ‘1930 yılından itibaren çıkarılan yasalar ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkını elde eden kadınlarımız; 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan değişikliklerle milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuşmuşlardır. Bu nedenle bu tarih ‘Kadın Hakları Günü’ olarak kutlanmaya başlanmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile Türk kadını siyasi, hukuki ve sosyal haklarını elde etmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarabilmenin eşit yurttaş yaratmaktan geçtiğinin bilinciyle bu devrimlere imza atmıştır. Anayasa 10. Maddesi hükmü gereğince ‘’...Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür...’’ Yine BM Genel Kurulu tarafından 1981 tarihinde yürürlüğe giren ve ülkemizce 1985 tarihinde bağıtlanan Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ile taraf devlet olarak; erkeklere ve kadınlara ekonomik, sosyal, kültürel, kişisel ve siyasal haklardan yararlanmaları konusunda eşit haklar sağlama yükümlülüğü altındadır. Bugün gelinen noktada Anayasa madde 10, madde 90 ve CEDAW hükümleri aksine ülkemiz kadın-erkek eşitliği noktasında ne yazık ki çağdaş dünyanın çok gerisinde kalmıştır. Kadınların fırsat eşitliğinden yararlanamaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde yeterince yer bulamamaları, kadına yönelik şiddet, kız çocuklarının evlendirilmesi, her geçen gün artan kadın ölümleri, aydınlatılamayan şüpheli(!) ölümler, kadınları yaşatacak Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair 6284 sayılı yasanın etkin bir şekilde uygulanamaması, yargılamalarda yaşanan kadını mağdur eden hak ihlalleri, yöneticilerin eşitlik karşıtı ve mağdur kadınları suçlayıcı söylemleri şiddet faillerini cesaretlendirmektedir. Nihayetinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sonuçları ülkemizin kanayan yarası haline gelmiştir. Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 90. Yılında; çağdaş, demokratik, laik ve eşitlikçi bir toplum hedefiyle kadınların fırsat eşitliğinden faydalanması, kız çocuklarının eğitiminin öncelenmesi, kadınların karar alma mekanizmaları içinde daha etkin yer almaları, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, mağdur kadınların haklarının korunması ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sona ermesi adına mevcut yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanması ve gerekli yeni yasal düzenlemelerin yapılması için mücadeleye devam etmeye kararlı olduğumuza ve kadınlarla dayanışma içinde olacağımıza söz veriyoruz.’