Kayseri Büyükşehir Belediyesi: 'İddialar gerçek dışı'
Kayseri Büyükşehir Belediyesi 'nden CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve İl Başkanı Ümit Özer 'in 'ihale' iddiasına yalanlama geldi. 'Önceden iş verilmiş iddiaları tamamen gerçek dışıdır.' denildi.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, CHP Kayseri Milletvekili Sayın Çetin Arık ile CHP İl Başkanı Sayın Ümit Özer’in eksik bilgilerle kamuoyunda yanlış anlamalara yol açabilecek değerlendirmelerde bulunulduğu belirtilerek, "Önceden iş verilmiş iddiaları tamamen gerçek dışıdır. İhale açık ihaledir. Rekabetin hakim olduğu, Türkiye 'nin her tarafından başvurunun yapılabildiği bir ihaledir." denildi.
"DEMOLARA ÜCRET ÖDENMEDİ"
Büyükşehir Belediyesi 'nden yapılan yazılı açıklamada, ihalenin elektronik ihale takip sistemi (EKAP) ile yapıldığı, demo olarak takılan kameralar için herhangi bir ücret ödenmediği, ihalede en düşük teklifi veren firmanın demo çalışmasına katılmamasının, iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu ispat ettiği ifade edildi.
Büyükşehir Belediyesi 'nden yapılan yazılı açıklamada, demolarla ilgili olarak şu ifadelere yer verildi: "Tamamen teknik bir konu olması ve sahadaki uygulamasının sonuçlarının görülebilmesinin önem taşıdığı bir çalışma olması nedeniyle 'demo ' olarak bilinen bir ön izleme çalışması yapılmıştır. Bu demo çalışması ile kameraların gece ve gündüz görüşleri, arıza tespitteki yeterlilik ve teknik detaylar gibi konular test edilmiştir. Olası sorunlar ya da kamu zararı oluşmaması açısından bir anlamda iş tecrübe edilmiştir."
"İHALE EKAP ŞARTLARINA GÖRE DÜZENLENDİ"
4 Mart 'ta gazete ve EKAP ihale ilanına çıkıldığı belirtilen açıklamada iddialara şu şekilde yanıt verildi:
1- “Önceden iş verilmiş” iddiaları tamamen gerçek dışıdır. İhale AÇIK İHALE’dir. Rekabetin hakim olduğu, Türkiye’nin her tarafından başvurunun yapılabildiği bir ihaledir. Ayrıca, ihaleye katılan firmalardan en düşük teklifi veren firmanın demo çalışmasına katılmayan bir firma olması bile Milletvekili Arık’ın iddialarını tamamen çürütmektedir.
2- Milletvekili Arık, “İhaleyi kaça verdiniz, ihaleye kimler girdi diyoruz cevap alamıyoruz” diye yine yanlış bir algı peşinde koşmaktadır. Oysa Sayın Milletvekilinin gayet iyi bilmesi gerekir ki “Sonuçlanmayan ihaleye ilişkin bilgi verilmesi” kanunen suçtur. 19.03.2021 (bugün) yapılan ihalenin 10 günlük itiraz süreci bulunmaktadır. Ayrıca ihale şartnamesine göre incelemesi yapılacaktır. Olası ihale iptalinde ve yeniden ihale düzenlendiğinde “Açıklanan yaklaşık maliyet” üzerinden firmalar hareket eder, rekabet ortadan kalkarsa ortaya çıkacak kamu zararını Sayın Milletvekili nasıl açıklayacaktır. Sayın Milletvekili kanun bilmez bu yaklaşımıyla hem belediyeden suç işlemesini talep ediyor hem de kamu yararını yok sayıyor.
3- Yine açıklamalarından Sayın Milletvekili’nin “Açık İhale” ve EKAP üzerinden yapılan “E-İhale” konusunda bilgisinin olmadığı anlaşılmaktadır. İhaleye Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin bir dahlinin olması bu sistemde söz konusu değildir. İhale, Büyükşehir Belediyesi’nin inisiyatifi dışında elektronik ortamda EKAP Merkezi tarafından herkese açık yapılmaktadır.
4- Demo olarak takılan kameraların çöpe atılması gibi bir durum da asla söz konusu değildir. Hiçbir özel şirketin kendi malını çöpe atması düşünülemez. 48 kamera demoyu yapan firmaya ait ve sistemin tamamının aynı anda çalışabileceğinin tespiti ve ispatı için takılmıştır. Belediyemiz söz konusu 12 lokasyondaki bu demo kameraları için hiçbir şekilde herhangi bir bedel ödememiştir.
ARIK 'TAN İHALE İDDİASI
12 noktaya 48 adet kamera takıldığını belirten Arık Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından demo olduğu ifade edilen kameraların üzerindeki barkodların, şartnamedekilerle aynı olduğunu, dolayısıyla barkodlu ürünlerin demo olamayacağını savundu.
12 NOKTADA 48 KAMERA
Mimarsinan Yaya Alt Geçidi, Yeraltı Çarşısı Camii Girişi, Yeraltı Çarşısı Vilayet Girişi, Yeraltı Çarşısı Medrese Girişi, Yeraltı Çarşısı Kurşunlu Girişi, Orduevi Yaya Alt Geçidi, Melikgazi yaya Alt Geçidi, Kocasinan Yaya Alt Geçidi, Büyükşehir Belediyesi Tramvay Duraği Alt Geçidi, Fuzuli Tramvay Duraği, Millet Caddesi Bariyer Girişi, Millet Caddesi Bariyer Çıkışı olmak üzere 12 noktada kamera bulunduğunu söyleyen Arık, kameralardan ziyade yazılımın bedelinin önemli olduğunu ifade etti.
"KAYSERİ 'DE HİÇ Mİ YAZILIM FİRMASI YOK?"
Arık, “Görülen o ki, önce işi yaptırmışlar şimdi de ihalesini yapıyorlar. Bize ulaşan firmalar 45 günde bu yazılımın olamayacağı ve işin zaten birilerine yaptırıldığını belirterek, kendilerinin ihaleye girmediklerini söylediler. Belediyeden yetkililer bu kameraların demo olduğunu söylüyor. Demo dediğiniz şey, deneme amaçlı bir iki yere takılır. Şartnamede yer alan tüm noktalara kameralar takılmış. Ayrıca ihaleye giren firmalar açısından tüm firmalara demo takmaları için bir çağrıları oldu mu, hiç sanmıyorum. Yaptığımız incelemede ihaleye Konya Şelçuk’tan iki firmanın katıldığını tespit ettik. Kayseri’de hiç mi yazılım firması yok?” diye sordu."
Haber Merkezi