Kayseri çemeni nasıl yapılır ?

Çemen otu Anavatanı Yakın Doğu olan ve ülkemizde de İç Anadolu bölgesinde sıkça tüketilen bu otun insan hayatına olumlu yönde etki yaptığı uzmanlarca söylenmiştir. Öyleyse çemenin faydaları nelerdir? Çemen nasıl yapılır? Detaylar Kayseri Anadolu Haber de...

Kayseri çemeni  nasıl yapılır ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri ile Yozgat'ta sıkça tüketilen çemenin faydaları gündelik yaşamımızı etkileyen cinstendir. Nitekim birçok organa oldukça iyi yönde etki ederek sindirim sistemimizi dengeleyen çemenin doğum sonrasında annelere olan faydaları ise oldukça önemlidir.

Çemenin Faydaları Nelerdir?

Kokusuz çemen nasıl yapılır?

Öksürüğe karşı iyi gelen çemenin göğsü yumuşatarak balgama karşı da etkili olduğu bilinmektedir. Boğaz ağrısına karşı da oldukça etkili olan çemenin rahatlatıcı bir etkisi vardır. Bununla birlikte mide ve bağırsaklarda oluşan gazlara karşı da etkide bulunan çemen, kadınların regl dönemlerinde de ağrılara karşı rahatlatıcı bir etki sunmaktadır. Bunlarla birlikte maddeler halinde çemenin faydalarını sıralayacak olursak;
Mide rahatsızlıklarına karşı oldukça etkilidir.
Kabızlığa olumlu yönde etki yapmaktadır.
Kolesterol seviyelerini düzenler.
Kan basıncını normal düzeyde tutar.
Kalp rahatsızlıklarına karşı etkilidir.
Anne sütü oranını arttırır.
Kadınların regl dönemlerinde rahatlatıcı etki sunar. Regl sancılarını hafifletir.
Doygunluk hissi vererek, kilo vermede yardımcı olur.
Çemen Nasıl Yapılır?
Oldukça fazla olumlu etkisi bulunan çemen sofralarımızın vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hazırlanması oldukça kolay olan çemen için malzemeler;

Domates salçası (4 yemek kaşığı)
Biber salçası (2 yemek kaşığı)
Rendelenmiş sarımsak (4-5 diş)
Dövülmüş ceviz (yarım su bardağı)
Karabiber, pul biber, kekik ve kimyon
Zeytinyağı (1,5 yemek kaşığı)
Galeta unu (1,5 yemek kaşığı)
Malzemeleri elde ettikten sonra hazırlanması ise oldukça kolaydır. Hazırlık aşaması için;

Salçalarımızı büyük bir kap içerisinde tutalım.
Zeytinyağını üzerine dökelim.
Ceviz, baharatlar ve sarımsağı ilave edelim.
Birkaç dakika karıştıralım.
Galeta ununu kıvama uygun hale gelene kadar dökelim.
Kıvam oluştuktan sonra buzdolabında bir süre bekletelim.
Çemenimiz hazır. Afiyet olsun (Kaynak  MYNET)

Kokulu ve kokusuz çemen arasındaki fark nedir?

Kırmızı toz biber, galeta unu, sarımsak, ceviz, tuz ve yağı karıştırıp, hamur karma makinesinde yoğurarak, kokusuz çemeni elde ediyoruz. İçerisine kattığımız ceviz çemene farklı bir tat katıyor. Ürünümüzün en büyük özelliği içinde kesinlikle çemen baharatının kullanılmaması. Bundan dolayı da kokmuyor. Sarımsağı da çok az kullandığımız için sarımsak kokusu da hissedilmiyor. Ürettiğimiz çemeni yiyen de etrafındaki kişiler de koku olmadığı için rahatsız olmuyor.