Kayseri'de 150 Suriyeli ailenin bekletildiği iddiası!

Kayseri'de 30 Haziran olayları kısa sürede kontrol altına alınırken şehre sakin bir havanın hakim olduğu gözlemleniyor. Ancak kentteki Suriyelilerin akıbeti merak ediliyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Kayseri'de 150 Suriyeli ailenin bekletildiği iddiası!

Kayseri'de 30 Haziran Pazar günü Suriye uyruklu gencin Suriye uyruklu küçük kız çocuğuna cinsel tacizde bulunması mahalleliyi ayağa kaldırmıştı. Kentteki 150 Suriyeli ailenin sınır dışı edilmek üzere Kayseri Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğu öne sürüldü.

MAZLUMDER Kayseri şube başkanı Ahmet Taş kentteki olayların ardından çaprıcı açıklamalarda bulundu. Karar'da Sema Kızılarslan'ın haberine göre Taş, 150 Suriyeli ailenin sınır dışı edilmek üzere Kayseri Geri Gönderme Merkezi'nde tutulduğunu iddia etti.

Taş, ''150 aile geri gönderme merkezine alınmış. Avukatlarımız merkeze gidip inceleme yaptı. 'Daha bunlar hakkında bir dosya hazırlamadık. Bunlarla ilgili bir işlem yapmanız mümkün değil. Dosyayı hazırladığımda gelin.' demişler.'' ifadelerini kullandı.

Kentte bekletilen 150 aileden yaklaşık 350 insan olduğunu belirten Taş, suç işleyen kişilerin gönderilmesi gerektiğini vurguladı.

Taş, suçu olmayanlara eziyet edilmesinin devlet yapısını yok saydığını ifade ederek şunları kaydetti: ''Devlet, tüm uygulamalarında hukukun içinde kalmalı. Bu insanları yargılamadan deport etmemeli, istemedikleri ülkelere göndermemeli. İnsanca muamele bizim devlet olarak görevimiz. Suç işlemişse, suçu sabitse ve mahkeme kararı varsa gönderelim. Ama eziyet ederek hem devlet yapımızı hem de hukuk yapımızı yok sayarak göndermek bize yakışmaz.''

Kayseri'de 150 Suriyeli ailenin bekletildiği iddiası!

O gece neler oldu?

Olayları yakından takip eden Kayseri Anadolu Haber, pek çok olaya tanık oldu. Burada gözaltına alınan vatandaşlardan bazıları ''Polis bizim polisimiz, al abi tutukla'' derken kimi vatandaşlar ise gözaltına karşılık direnç gösterdi. Burada acı olan iki tarafın da Türk vatandaşı olmasıydı.

Kimi vatandaşlar polislere çok ağır ithamlarda bulunarak 'bırakın vatanımızı savunalım' ifadesini kullandı. Ancak polislerin orada bulunmasının nedeni vatanı savunan insanları gözaltına almak değil, provokatif eylemlerde bulunan, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçunu işlediği tespit edilen kişileri gözaltına almaktı. Burada polisler ile vatandaşların karşı karşıya gelmesi olayları daha da kızıştırdı.

Polis ekipleri grupları dağıtmak için biber gazı, göz yaşartıcı sprey, ve tazyikli su kullandı. Alanda normal vatandaşlardan hariç provokatif eylemde bulunmayı amaçlayan şahıs sayısı da oldukça fazlaydı. Bugün gözaltına alınan şahısların sayısının az olduğu görülse de sabıkalı vatandaşların fazla olduğu gruplar dikkat çekti.

Suriyelilerin zararını BM karşılayacak!

Eskişehir Bağları'nda çıkan olayın ardından Suriyelilere ait ev ve iş yerlerine zarar verildi. Gece başlayan olayların boyutu gün ağarınca açığa çıktı. 

Belediye ekipleri sokakları temizlerken, Suriyelilere ait dükkanların zararını kimin karşılayacağı da merak konusu oldu. Zararın devlet tarafından karşılanacağı iddiası gündeme oturdu. Ancak bu iddiaya kısa sürede yalanlama geldi. 

Mazlumder Kayseri Şube Başkanı Ahmet Taş, zarar tespitinin resmi makamlar tarafından yapılacağını ancak zararın Birleşmiş Milletler tarafından karşılanacağını açıkladı.