Kayseri'de 3 bin yıl sonra tescillendi: GDO'ya meydan okuyor!
Kayseri'nin Develi ilçesindeki 3 bin yıllık ata tohumundan üretilen gacer buğdayı, hem GDO'ya meydan okuyor hem de ev kadınlarının kazanç kapısı oluyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri Haberlerinde...
Develi ilçesinde 3 bin yıllık ata tohumundan üretilen gacer buğdayı, besleyici, doğal ve lezzetli tahıl olmasıyla öne çıkıyor. Yaklaşık 2 yıl önce coğrafi tescil alan gacer buğdayı adeta günümüzün korkulu maddesi GDO'ya meydan okuyor.
Sağlıklı beslenme listelerinin baş tacı!
Buğdayın atası olarak bilinen gacer buğdayı sağlıklı beslenme listelerinin başında geliyor. Uzun geçmişiyle ve değşimeyen kromozom yapısıyla GDO maddesine meydan okuyan gacer buğdayı Develili kadınların da aile ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlıyor.
3 bin yıllık geçmiş, Develili kadınların gücüne güç kattı!
Dayanıkı yapısıyla gacer buğdayı öğütülüğ başka bir işlem görmeden hazırlanıyor. Gacer unu lif ve protein içerikleri açısından zangin olması, yüksek antioksidan barındırmasıyla gacer buğdayından elde edilen ürünler özellikle anneler ve bebekler için süt arttırmasına katkıda bulunuyor.
3 bin yıllık geçmişiyle ata tohumu olarak bilinen gacer buğdayı, günümüzde Develili kadınların elleriyle hazırlanarak yeniden hayat buldu. Kayseri Valiliği himayesinde açılan kadın kooperatiflerinden biri olan Develi Kadın Kooperatifleri, 2022 yılında tescil alan Develi Gaceri'nden ürünler üreterek aile ekonomisine katkıda bulunuyor.
Ata tohumu kadınların elinde ihracata hazırlanıyor!
Develi Kadın Kooperatif üyeleri gacer unundan mantı, erişte, kurabiye gibi ürünler üretiyor. Yaklaşık 1 yıldır aktif çalışan kadın kooperatifleri unlu mamüller üzerinde çalışıyor. Gacer ürününü bütün dünyaya tanıtmak isteyen üyeler ihracat yapmaya hazırlanıyor.