Kayseri'de acı tablo - 500 bini aştı!

Ekonomik sıkıntılar her geçen gün artarken Kayseri'de icra dosyalarında da aynı yönde artış olduğu gözlendi. Adalet Bakanlığı verilerine göre ortaya çıkan tablo kentte icra dosya sayısının 500 bini aştığını gösterirken her üç kişiden birinin icralık olduğunu ortaya koydu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Kayseri'de acı tablo - 500 bini aştı!

Kayseri Adliyesi son zamanlarda milyonlarca icra ve iflas dosyasıyla doldu. İcra ve iflas dosyalarında yıllar itibarıyla yaşanan artış dikkat çekti. Türkiye’de icra ve iflas dairelerine yönelik 10 milyonu aşkın dosya açıldığı görülürken dairelerdeki toplam icra ve iflas dosyası sayısının 35 milyonu aştığı öğrenildi. Kayseri’de ise 500 bini aşkın olduğu belirlenen icra dosyaları kentte her üç kişiden birinin icralık olduğunu ortaya koyuyor.

Ortaya çıkan bu tablonun ardından kentteki icra dosyalarının içeriği ve icralık olan eşyalar da dikkat çekiyor. Kayseri Genel İcra Dairesi’nden mutfak eşyası olarak hacizle el konulan ocaklar bile açık artırma ile satışa çıkarılıyor.

Artışın sebebi olarak ise kredi kartı borçlarına uygulanan yüksek faiz oranlarının başı çektiği belirtiliyor.

Kayseri’de icra dosyası sayılarında dikkat çeken gelişmeler yaşanırken Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Mart 2024 verileri, Kayseri’de çek ve senetlerle ilgili tabloyu da gün yüzüne çıkardı. Risk Merkezi’nin verilerine göre, Kayseri’de karşılıksız çek ve protesto senetlerinde büyük bir artış yaşandı.

Protesto Senet Tutarı Rekor Seviyeye Ulaştı!

Açıklanan verilere göre, Kayseri'de protesto senet tutarının 52 bin liraya kadar yükseldiği belirtildi. Türkiye genelinde protesto senet sayısında azalma yaşandı. Protesto senet sayısı, 2024 yılının Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 azalışla 51 bin 272 adet olarak gerçekleşti. Kayseri'de ise aynı dönemde yüzde 11,4 azalışla bin 139 adet protesto senedi kaydedildi.

Karşılıksız Çeklerde Hızlı Artış!

Ayrıca Kayseri’de karşılıksız çek sayılarında büyük bir yükseliş görüldü. Türkiye genelinde 2024 yılının Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,5 artış ile 48 bin 672 adet karşılıksız çek tespit edildi. Kayseri'de bu artış yüzde 4,2 olarak gerçekleşerek 527 adet karşılıksız çek olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Kayseri'de karşılıksız çek tutarının, çek başına düşen miktarı, 2023 yılında 218 bin lira iken, 2024 yılında bu rakamın 370 bin liraya yükseldiği öğrenildi.

İddialara göre, Kayseri’de Iraklı ve Suriyeli sanayicilerin vergi kaydı oluşturmasına rağmen fatura kesmeden ticaret yaptığı ve kayıt dışı işçi çalıştırıyor. Bu durum, yerel sanayicilerin maliyetine piyasaya mal verebilmelerinin bir sebebi olarak gösteriliyor. Uzmanlar Vergi Dairesi ve SGK’nın bu konuda daha etkin bir şekilde denetim yapması gerektiğini vurguladı.