Kayseri'de, Anadolu coğrafyasının tek hâkimi olan Hitit izleri

Bir dönem Anadolu coğrafyasının tek hâkimi olan Hititler, Kayseri il sınırlarında pek çok tarihi mekânda antik dönemi aydınlatan önemli eserler bıraktığını biliyor muydunuz? Hititler'den kalan eserleri Kayseri'nin dört bir köşesinde bulabilirsiniz. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri'de, Anadolu coğrafyasının tek hâkimi olan Hitit izleri
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Kültepe, Anadolu tarihinin kilit noktası olması ve kazılarda ortaya çıkan eski yazılı belgelerle Anadolu tarihine ışık tutuyor.

Erciyes’in eteklerinde kurulan Kültepe Kaniş, Anadolu tarihinin başladığı yer olurken, Hititler zamanında Anadolu, Mezopotamya, Kayseri ve Çukurova arasındaki kervan yolunun aktif kullanılması, buranın Hitit krallıklarına, diğer beyliklere-devletlere komşuluk yapması ve Mezopotamya’dan gelen ticaret ağının oluşması ile iktidarın ve ticaret ağının merkezi hâline geldi. 
Ticaret ile beraber kültürel etkileşim de artarken, özellikle Anadolu-Mezopotamya ilişkileri Eski Hitit, Hitit İmparatorluk Çağı kültür ve medeniyetinin temellerinde Asur üslubu görülüyor.

Kayseri'de, Anadolu coğrafyasının tek hâkimi olan Hitit izleri

Hitit yollarının Orta Anadolu’daki en önemlileri Kayseri’den geçiyor. Kayseri’den geçen yollar üzerinde bulunan çeşitli şehirler, bina harabeleri, kaleler, höyükler, yazılı ve tasvirli kaya anıtları bulunuyor. Kayseri ve çevresinde Hititler tarafından çok sık kullanılan yollar çerçevesinde, Boğazköy-Malatya yolundan Kızılırmak-Çokgöz Köprüsü’nü geçerek Erkilet üzerinden Kayseri’ye ulaşırken, Kayseri-İncesu-Yeşilhisar ve Niğde’nin güneyinden uzanan yol ile Hisarcık-Develi-Fraktin üzerinden Suriye kapılarına ulaşıyorlardı.

Kayseri’nin Bünyan ilçesindeki Kululu köyünde bulunan Geç Hitit Dönemi’ne ait Hiyeroglif Yazılı Kitabe de Hititlerden kalan bir eser olarak dikkat çekiyor.

Özellikle Develi’de Gümüşören köyündeki Fraktin ve Taşçı, Tomarza’daki İmamkulu ile Melikgazi’deki Hisarcık kaya kabartmaları ile Akkışla ilçesinde yer alan Geç Hitit Devletler Topluluğu Tabal’ın başkenti olan Kululu, Pınarbaşı ilçesindeki Karakuyu, Sarıoğlan ilçesindeki Çiftlik ve Erkilet beldesindeki Karapınar yerleşimleri Hitit uygarlığı açısından önemli mekanlar olarak dikkat çekiyor. 

Arkeologlara göre Hititlerin başkenti Çorum-Boğazkale Hattuşa ve Kayseri Kültepe yerleşimlerinden Anadolu’nun güneyine inmek için birçok rota kullanıldı. 

Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü resmi sitesinde, tarih meraklılarının Develi ilçesinden çıkarak Gümüşören köyündeki Fraktin; Taşçı köyünde Homurlu Deresi kıyısındaki Taşçı; Saraycık-Saimbeyli yolu üzerindeki Gezbeli ile Tomarza ilçesi İmamkulu köyündeki İmamkulu Hitit kaya kabartmalarını ziyaret edebildiği ifade ediliyor.