Kayseri'de aylık 80 bin TL'ye bu işi yapan bulunamıyor!

Kayseri'de, yayla sezonu devam ederken Erciyes Dağı eteklerine göç de sürüyor. Küçükbaş hayvan sahibi besiciler ise çoban bulamamaktan şikâyet ediyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Kayseri'de aylık 80 bin TL'ye bu işi yapan bulunamıyor!

Kayseri’de, yayla sezonunun açılmasıyla birlikte Erciyes Dağı eteklerine göç devam ederken, küçükbaş hayvan sahibi besiciler çoban bulamamaktan şikâyetçi. Dolgun maaş ödemeleri olmasına rağmen çoban bulamayan besiciler kendi işlerini kendileri yapıyor.

Türkiye’nin hayvancılık sektöründe ciddi bir çoban açığı bulunuyor. Aylık 80 bin TL maaşla işçi aranan bu sektörde, 150 bin çobana ihtiyaç duyuluyor. Sektör temsilcileri, yerli çobanların yanı sıra yabancı çobanların da çalıştırılması gerektiğini belirtirken, mevcut çobanların sosyal güvencelerinin olmamasından şikâyet ediyor.

Türkiye’de çobanlık sektörü, aylık 80 bin TL maaşa rağmen işçi bulamıyor. 150 bin çoban açığı, hayvancılık sektörünü zora sokuyor.

Sektör temsilcileri, yerli ve yabancı çobanların çalıştırılması gerektiğini savunuyor. Türkiye’de yaklaşık 40 bin yabancı çoban çalışıyor, ancak sosyal güvence sorunları devam ediyor.

Türkiye genelinde çoban sıkıntısı, hayvancılık sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. Çoban bulamayanlar yatırım yapmaktan kaçınıyor, mevcut hayvan sahipleri ise hayvanlarını yaylalara çıkaramıyor ve bu durum hayvan sağlığını da bozuyor.
Sektör temsilcileri, çoban ihtiyacının öncelikle yerli çobanlarla karşılanmasını önerirken, mevcut çobanların ortalama iki asgari ücret kazandığını ancak sosyal güvencelerinin bulunmadığını da belirtiyor.

Kayseri’de de hayvancılıkla uğraşanlar, yayla sezonunun açılmasıyla birlikte Erciyes Dağı’nın eteklerindeki yaylalara göç etti. Besiciler çobanlara bakacakları hayvan sayısına göre maaş veriyor. 30 büyükbaş hayvan için verilen maaş 60 bin TL ila 80 bin TL arasında değişiyor.

Yaz boyunca yaylalarda hayvanlarını otlatan besiciler bu maaşlara çoban bulamamaktan şikâyet ediyor.