Kayseri'de balığın içinden çıkıyor! Balıktan daha pahalı…
Kayseri'de balıkların içinden çıkıyor ve 'sofraların düşesi' olarak biliniyor. Balıktan daha pahalı olmasıyla öne çıkarken, sadece lüks tüketiciler tarafından alınıyor. Güncel fiyatları ise belli oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Kayseri'de balıkların içinden çıkan ve ‘sofraların düşesi’ olarak bilinen havyar, fiyatıyla dikkat çekiyor. Havyar, balıktan daha pahalı olmasıyla öne çıkarken, sadece lüks tüketiciler tarafından alınıyor. Dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri olarak kabul edilen havyar, özellikle Azerbaycan, İran ve Rusya’da kıyısı bulunan Hazar Denizi’nden elde ediliyor. Azerbaycan, dünya havyar üretiminin yüzde 80’ini gerçekleştirerek bu alanda öne çıkıyor.
Mersin balığından üretiliyor
Havyar, Hazar Denizi'nde yaşayan dişi mersin balığı ve çiroz cinsi balıklardan elde edilen döllenmemiş yumurtalardan yapılan bir yiyecek olarak biliniyor. Rengine, aromasına, olgunluğuna ve yapısına göre değer biçilen bu yiyeceğin tadı, yenildikçe tadı daha anlaşılır hale geliyor. Havyar Türkiye’de denize kıyısı olan şehirlerde üretiliyordu, ancak şimdi havyar üretiminde kullanılan mersin balığı için Şanlıurfa ve Amasya’da da üretimi yapılmaya başlandı.
Kilosu 2 bin 500 TL
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle başlatılan çalışmalar sayesinde, mersin balığı yetiştiriciliği hız kazanarak, havyar üretiminde önemli bir adım atıldı. Şu anda, Mersin balığından elde edilen havyarın kilosu 2 bin 500 TL’den satışa sunuluyor.
Kayseri’de sadece avlanmak için alınıyor
Kayseri’de de havyar satışı yapan balıkçılar bulunuyor. Ancak havyarı yemek için değil, genellikle avcılar tarafından balık avlamak amacıyla satın alınıyor. Kayseri’deki balıkçılar avlanma amaçlı alınan havyarların kilosunun 300 TL’den satıldığının bilgisini verdi. Kayseri’nin merkezine uzak büyük bir markette ise havyar gramla satılıyor. Marketlerde, 100 gram havyarın fiyatı ortalama 450 - 500 TL arasında değişiyor.